Zaključek jadranske košarkarske lige je bil ponovitev lanskega finala. Srbsko-črnogorski obračun med Crveno zvezdo in Budučnostjo je že pred začetkom obetal napet košarkarski obračun, a tudi veliko varnostno tveganje. Prve provokacije in nasilno obnašanje navijačev so se začeli že na prvih dveh tekmah v Beogradu, ki ju je Zvezda zanesljivo dobila (91:72 in 107:69). Situacija se je stopnjevala v Podgorici (zmagi domačih 80:72 in 84:80), kjer so navijači Budučnosti po koncu prve tekme prišli na parket in grozili košarkarjem Zvezde. Vodstvo tekmovanja je zato Budučnosti naložilo kazen – navijači četrte tekme v seriji niso smeli spremljati ob igrišču in v prvih treh vrstah dvorane. Stanje pa je doseglo vrhunec v ponedeljek v Beogradu na odločilni peti tekmi. Srbski navijači so gostujoče igralce žalili in obmetavali z različnimi predmeti že na poti z avtobusa v dvorano, pa tudi pozneje na ogrevanju. Varovanci Jasmina Repeše, ki je včeraj odstopil z mesta trenerja Budućnosti, so se umaknili v garderobo in zahtevali, da se izprazni del tribun. Tekma se je začela z enourno zamudo, na njej pa smo videli enosmerni promet domačih. Rdeče-beli so slavili s kar 97:54, kar je najvišja razlika v odločilni tekmi za prvaka od ustanovitve lige od leta 2001 dalje.

Beograd slavi vrnitev v evroligo

Serija, ki jo je, kot povzemajo balkanski mediji, zaznamovalo predvsem sovraštvo in ne košarka, se je torej končala z zmagoslavjem Zvezde, pri kateri igralci po tekmi niso želeli komentirati dogodkov ob igrišču. »Vrnitev v evroligo je bila naš cilj že od začetka sezone. Na žalost nam serije ni uspelo zaključiti v Podgorici, a je še lepše pred domačimi navijači. Rad bi se jim zahvalil, saj so nas podpirali vseh štirideset minut in nam dajali dodatno energijo,« je dejal eden izmed domačih junakov zadnje tekme Boriša Simanić. Vrnitve v najmočnejše klubsko tekmovanje v Evropi je bil vesel tudi predsednik kluba Nebojša Čović: »Ne bi se rad vračal v prejšnje leto. Takrat nas je od takega uspeha ločila ena žoga. Glede dogodkov pred tekmo pa lahko povem, da me je to skrbelo čez celotno finalno serijo. Ogromno provokacij je bilo tudi v Podgorici in to je reakcija naših navijačev. A ne želim govoriti preveč o tem, rad bi čestital strokovnemu štabu, igralcem in upravi kluba, da smo spet najboljši.«

Ohraniti celo glavo

Povsem drugačno razpoloženje je bilo v taboru gostov. Nihče iz njihove ekipe se po tekmi ni udeležil novinarske konference, v sporočilu za javnost pa so zapisali: »V dogovoru s Čovićem sta direktor in športni direktor lige ABA omogočila neregularno peto tekmo in fizične napade na igralce Budučnosti. Ti so bili pred kamerami napadeni z vžigalniki, stoli, mobilnimi telefoni, kovanci in drugimi predmeti. Najhuje so jo skupili Norris Cole, Earl Clark in Nemanja Gordić, od vodstva pa smo zahtevali, da se dvorana izprazni ali pa se tekma odigra dan pozneje. A nas niso poslušali, od nas so zahtevali, da se vrnemo na parket, drugače bo tekma registrirana v korist Zvezde z izidom 20:0. Zavedali smo se, da bomo v taki situaciji poraženi, a naša glavna želja je bila, da poskrbimo za varnost igralcev in strokovnega štaba. Ponosni smo, da so sploh šli nazaj na igrišče. Za nas liga ABA po teh dogodkih s tem vodstvom ne obstaja več. Pričakujemo, da bodo direktorja lige Krešimirja Novosela in športnega direktorja Žarka Čabarkapo zamenjali.« Na družbenih omrežjih se je po tekmi oglasil Edwin Jackson, ki je na svoj instagram zapisal: »Žalosten sem zaradi mojega športa. Košarka je stvar, ki jo imam najraje v življenju. Da te navijači na igrišču pljuvajo, napadajo s stoli in te zmerjajo z opico, je zame nedopustno, pa ni važno, kdaj in kje.« Vodstvo lige ABA se na dogodke še ni odzvalo.