Gospod Zver, ne, tovariš  Zver v novi preobleki, povedala vam bom zgodbico.

Nekoč v nedavnih časih je živel panonski Diktator (naziv, povzet po JC Junckerju). V Panoniji je vladal že vrsto let in želel samo eno: »Če že ne morem deželi vrniti nekdanjega sijaja, ji moram vsaj velikost.« Svoje služabnike je opremil z zemljevidi Velike Panonije. Odposlanka v državi »Z ljubeznijo v imenu« ga je obesila na vidno mesto, da ji bo neprestano vlival moč ter pogum in jo opominjal na njene naloge.

Panonski Diktator se je že v mladih letih dobro seznanil z načini, kako priti na oblast, in še bolj s tem, kako oblast obdržati. Najprej prvi korak. »Treba je prevzeti in nadzorovati medije,« si je rekel, »da trobijo po moje. Potem bo ljudstvo verjelo samo moji resnici.« Rečeno, storjeno. »Tukaj bodo živeli samo Panonci,« se je odločil, odpravil tuje šole in postavil rezilno ograjo. Sledil je drugi korak: »Ljudstvo v Panoniji bo že potrpelo. Če se hočem širiti, moram dajati bombončke ljudem za našo mejo, v deželi 'Z ljubeznijo v imenu'.« Pa je delil posojila in državljanstva, spodbujal kmete za mejo. Kupoval je zemljo in kopališča, gradil igrišča, se stegoval po bankah in želel do morja … In še tretji korak: »Le zakaj bi se trudil sam? Moram dobiti 'peto kolono'.« Zamahnil je s svojo čarobno palico in že so se stiskali z njim razni Ivani, Branki in zveri. »Kaj želiš, dragi prijatelj?« so ga občudujoče vprašali. »Seveda, že vemo, naše medije. Izvoli, tvoji so. In mi tudi. Do zanje kaplje krvi te bomo zagovarjali, ščitili. V zameno pa nas boš postavil za diktatorje v naši državi.« Rečeno, storjeno. Delno. Uresničil je samo prvi del dogovora, ker mu drugi del ni uspel. Ljudstvo države »Z ljubeznijo v imenu« se je uprlo: »Nihče se ne bo vtikal v našo politiko. Tukaj vlada demokracija.« In tako je bilo in živeli so v miru naprej, dokler…

Dokler ni Napredna revija razgalila delovanja panonskega Diktatorja. Takoj so zazvonili vsi zvonovi in zatulile vse sirene. Zatulila je panonska odposlanka, zatulil je Diktatorjev tiskovni predstavnik, zatulila je »peta kolona«: »Kaj si dovolijo pri Napredni reviji! Naslovnica krši načela svobode tiska in izražanja in škodi sicer odličnemu dvostranskemu sodelovanju! Novinarje je treba kaznovati in preprečiti njihova zlonamerna dejanja!« Država »Z ljubeznijo v imenu« pa ni zatajila. Zunanje ministrstvo se je izreklo, tukaj vlada svoboda medijev. Poslanci so »sejali« na to temo, novinarsko društvo je podprlo svoje kolege. Panonija bi morala biti kritična do svoje lastne podobe, namesto da se spravi na novinarje, ki samo kažejo nanjo.

No, oglasil se je tudi predsednik. Premišljeno je zamomljal nekaj že večkrat prežvečenih stavkov. Za vsak primer, da bo še naprej ugajal panonskemu Diktatorju in »domoljubni« peti koloni. Kot vrhovni vojaški poveljnik raje seznanja ves svet z negativno oceno vojske. Se ne zaveda svoje odgovornosti?

Vidite, Milan Zver, Orbanov dobri prijatelj, »pogumni« ste, da sploh upate kritizirati našo zunanjo politiko. Se nočete zavedati svoje odgovornosti?

Polona Jamnik, Bled