Savdska tiskovna agencija je včeraj poročala, da so tamkajšnje oblasti usmrtile 37 ljudi. Obsojeni so bili vzpostavitve terorističnih celic, ubijanja pripadnikov varnostnih sil in napadov nanje. Obsojeni so bili tudi sodelovanja s strankami, ki delujejo proti interesom države, so po poročanju uradne savdske tiskovne agencije navedli na ministrstvu. Obsodbe sta potrdila tako prizivno kot vrhovno sodišče. Amnesty International medtem poroča, da je bilo vsaj 14 usmrčenih obsojenih zaradi nasilništva v zvezi s protivladnimi protesti.

Ministrstvo je ob tem posvarilo, da se Savdska Arabija ne obotavlja pri odvračanju tistih, ki želijo »škodovati njeni varnosti in stabilnosti«. Po poročanju Amnesty International je bil med usmrčenimi tudi 16-letnik.

Kako so usmrtitve izvršili, niso pojasnili. Običajno sicer to storijo z obglavljanjem z mečem ali tako, da obsojence ustrelijo, poroča dpa. Je pa savdska tiskovna agencija potrdila, da so eno osebo tudi križali.

Po podatkih nevladne organizacije Human Rights Watch so lani v tej kraljevini na podlagi izjav notranjega ministrstva usmrtili 139 ljudi, večinoma zaradi umorov ali zločinov, povezanih z drogami.