Zadnjih nekaj let se zdi, da ne mine mesec dni brez izida še enega superherojskega filma. Stripovski izdajatelj Marvel je v svojem filmskem vesolju splavil že 21 filmov. Konkurent Detective Comics v tej tekmi krepko zaostaja, saj se lahko pohvali z zgolj sedmimi. Ocena, da samo sledi in kopira, ni daleč od resnice. Maščevalci: Zaključek bo dvaindvajseti, nikakor pa ne tudi zadnji, saj že letos prihaja novi Spider-Man, napovedani pa so tudi drugi, med njimi Shang-Chi, prvi film z azijskim junakom. Zagotovo pa se s tem končuje tako imenovana Saga neskončnosti (ang. Infinity Saga), kar je uradni naziv za širši zgodbeni okvir, ki zasedbo Maščevalcev ohlapno povezuje s Kamni neskončnosti. Teh šest kristalov predstavlja šest stebrov stvarstva, ki združeni omogočajo absolutni nadzor nad prostorom in časom. Vijolični zlobec Thanos (Josh Brolin) je v lanskoletni Brezmejni vojni to izkoristil tako, da je s tleskom prstov izbrisal polovico kozmične populacije, vključno s številnimi superheroji. Splet je kajpak norel, kako so si ustvarjalci drznili lahkoten poletni akcijski blockbuster zapeljati tako nihilistično. Marvel pa je štel denar.

Od bankrota do milijard

A tudi zunaj zgodbenega okvira so bile korenite spremembe neizbežne, junake bodo namreč zagotovo pobijali tudi v Zaključku, ne nazadnje zaradi izteka pogodb igralcev v vidnejših vlogah. Po četrtem maščevalskem filmu se predvidoma poslavlja osrednja trojica: Robert Downey Jr. (Iron Man) in oba Chrisa – Evans (stotnik Amerika) in Hemsworth (Thor). Brez dvoma že nekoliko naveličani svojih repriz in promocijskih turnej od ameriškega Anaheima do južnokorejskega Seula, a zanje vsekakor bogato poplačani. Le kako ne. Zgolj Brezmejna vojna je v 48 dneh v blagajne prinesla več kot dve milijardi dolarjev, dodatnih šest filmov je prineslo (krepko) več kot milijardo – kot zadnji je to po dobrem mesecu uspelo Stotnici Marvel (2019) – skupaj pa je franšiza prislužila že neverjetnih 18,6 milijarde ameriških zelencev. Stroški produkcije in marketinga za 22 filmov se medtem gibljejo okoli 4,5 milijarde dolarjev.

Ob takšnih številkah so danes malodane pozabljeni dnevi pretečega bankrota, ki so Marvel leta 1996 po seriji slabih poslovnih odločitev in zatonu stripovske dejavnost v 90. letih spravili na kolena. Ko je nato leta 2008 prvi Iron Man z več kot 585 milijoni poskrbel za uspešen debi Marvelovega filmskega vesolja, so si šefi močno oddahnili. Na kocki je bilo pravzaprav vse, saj se je podjetje pobiralo vse od konca tisočletja, v tem času pa moralo nekajkrat pošteno tvegati. Najprej so Foxu (20th Century) in Sonyju (Pictures) za finančno boljše izhodišče prodali pravice za Može X in Spider-Mana, pozneje pa – ko so sprevideli, da so filmi z njihovimi liki uspešni, a z njimi ironično ne služijo oni sami – ob ustanovitvi lastnega producentskega studia na banki zastavili pravice do desetih velikih superjunakov. Za idejo za Marvel Studios jih je že leta 2003 ogrel newyorški producent David Maisel, a je Marvel okleval nadaljnji dve leti. Razumljivo, če se ne bi izšlo, bi se podjetju pisalo še precej slabše. Poleg bankrota bi ostali tudi brez lastne intelektualne lastnine.

Svetla franšizna prihodnost

Po uvodnem uspehu je leta 2009 sledil Disneyjev prevzem za 4,2 milijarde dolarjev, drugo je popkulturna zgodovina. Marvelovi Maščevalci so najbolj dobičkonosna filmska franšiza, ki presega tudi kultno Vojno zvezd. Sodeč po uvodnem vikendu Brezmejne vojne, ki se je ustavil pri 640 milijonih, in glede na podatek, da je bilo za trženje zadnjega dejanja namenjenih kar 200 milijonov, je 20 milijard skupnega franšiznega zaslužka tako rekoč za vogalom.

Temu pritrjuje dejstvo, da tako iz Amerike kot Kitajske in Indije poročajo o rekordnih prodajah premiernih vstopnic, ki po urnih in dnevnih izkupičkih presegajo vse, kar je prišlo pred tem. Cveti tudi preprodaja vstopnic, ki se prodajajo od nekaj stotakov do nekaj tisočakov, režiserja Anthony in Joe Russo pa sta v uradnem pismu že pozvala gledalce, naj drugim s kvarniki ne pokvarijo ogleda. A medtem ko se bo občinstvo čudilo nad razpletom tega narativno enostavnega, a fascinantnega adrenalinskega vlaka, analitiki Marvelovemu filmskemu vesolju kljub koncu določenega obdobja obljubljajo svetlo prihodnost. Zagotovo pomaga podatek, da je Disney prejšnji mesec za vrtoglavih 71 milijard dolarjev svojemu imperiju pripojil še Fox in so mu zdaj na voljo tudi preostali manjkajoči superjunaki.