Odvetnik novinarjev Khin Maung Zaw je po zavrnitvi pritožbe pred vrhovnim sodiščem izjavil, da sta novinarja, čeprav še obstajajo nadaljnji pravni vzvodi, svojim odvetnikom naročila, naj ne nadaljujejo pravne bitke. Po poročanju nekaterih tujih tiskovnih agencij dokončne odločitve še nista sprejela.

Humanitarni koordinator ZN v Mjanmaru Knut Ostby je po odločitvi sodišča dejal, da se bodo ZN v Mjanmaru še naprej zavzemali za spoštovanje svobode medijev in človekovih pravic ter da bi se morala novinarja vrniti k svojim družinam in nadaljevati svoje delo.

Gre za mjanmarska državljana, ki so ju aretirali 12. decembra 2017 v Yangonu med preiskovanjem pokola desetih pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya v vasi v pokrajini Rakhine. To se je dogajalo v sklopu operacije, ki jo je vojska proti tej manjšini začela avgusta 2017. Pri sebi naj bi novinarja imela zaupne dokumente o vojaških akcijah v pokrajini Rakhine, ki so pripeljale do izgona več kot 750.000 Rohing, s tem pa sta prekršila zakon o državnih skrivnostih.

Novinarja sta obtožbe zanikala. Trdita, da jima je primer podtaknila policija. Obramba tudi vztraja, da ni šlo za tajne dokumente, saj so bili pred tem že objavljeni. Na prvostopenjskem sodišču je policaj, ki je bil vpleten v njuno aretacijo, razkril, da je policija novinarjema podtaknila dokumente, da bi ju napeljala na storitev kaznivega dejanja. Novinarja sta na sodišču tudi navajala, da ju je policija poskušala, med drugim z mučenjem, prepričati, da izsledkov svoje raziskave ne objavita.

To ju je septembra 2018 vseeno obsodilo na sedemletno zaporno kazen. Višje sodišče je januarja 2019 zavrnilo pritožbo, saj naj obramba ne bi dokazala njune nedolžnosti.

Novinarja sta prejšnji teden dobila mednarodno Pulitzerjevo nagrado za razkritje poboja Rohing v Mjanmaru.