Predsednik pravosodnega odbora v predstavniškem domu kongresa Jerry Nadler je v nedeljo na televiziji NBC dejal, da se bodo odločili v kratkem, vendar bodo najprej skušali zaslišati Muellerja in pravosodnega ministra ZDA Williama Barra, ki je Muellerjevo poročilo uredil in deloma cenzuriral. Demokrati želijo videti tudi zakrite dele poročila.

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi, ki je sicer glede impeachmenta precej zadržana, pa je sklicala pogovor o tem, kakšno strategijo ubrati.

Priznala je, da zaenkrat stališče ni enotno, saj se nekateri zavzemajo za to, da bi postopek odpoklica sprožili takoj, drugi pa menijo, da bi morali najprej preučiti ugotovitve Muellerjevega poročila. »A vsi se strinjamo, da je treba začeti pot iskanja resnice,« je sporočila v ponedeljek.

Trump po objavi poročila razglasil zmago

Trump je po objavi poročila najprej razglasil zmago in veselje, ker je bistvena ugotovitev poročila, da ni nobenih dokazov, da bi Trumpova predsedniška kampanja leta 2016 usklajevala svoje dejavnosti proti demokratki Hillary Clinton z Rusi.

Kasneje pa je začel poročilo spet napadati, češ da je delo jeznih demokratov in sovražnikov. To bi po ocenah poznavalcev lahko nakazovalo na to, da bi njegova kampanja lahko sprejela pomoč Rusov v obliki objav ukradene demokratske elektronske pošte in kampanje po družbenih omrežjih.

Poročilo navaja tudi deset primerov poskusov posredovanja v preiskavi ruskega vpletanja v volitve, ki pa se niso uresničili, ker Trumpovi podrejeni niso izvršili njegovih ukazov in navodil. Med drugim je Trump želel odpustiti Muellerja, kot je pred tem zaradi preiskave odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Mueller je v poročilu zapisal, da s pravnega vidika ni dokazov za oviranje pravosodja oziroma preiskave, vendar je priporočil, naj o tem razpravlja kongres.

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je v nedeljo na televiziji CNN trdil, da ni nič narobe, če je Trumpova kampanja dobivala pomoč od Rusov, če pri tem ni bil prekršen zakon. Giuliani je trdil tudi, da bi lahko Trump odpustil Muellerja, če bi tako hotel.

Impeachment politično nemogoč

Demokrati želijo zaslišati Barra in Muellerja ter dobiti celotno poročilo, a obenem se zavedajo, da bo impeachment politično nemogoč. V predstavniškem domu bi sicer lahko zbrali potrebno večino za začetek postopka, vendar republikanska večina v senatu, ki je v primeru impeachmenta sodnik, ne bo glasovala za odstavitev predsednika.

V tem primeru bi Trump spet razglasil zmago in demokrati bi bili pred volitvami v politični defenzivi. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff je opisal dilemo demokratov. »Če ne storimo ničesar, bomo sporočili, da s takšnim obnašanjem ni nič narobe. Moramo se odločiti, ali začnemo postopek ali pa prepustimo zadevo volivcem,« je dejal Schiff.

Nekdanji minister za delo ZDA Bob Reich pa je opozoril, da je Trump edini predsednik ZDA, ki v zgodovini Gallupovih anket niti en sam dan predsednikovanja ni dosegel več kot 50-odstotne podpore med volivci. Vendar pa ima za seboj trdno bazo 40 odstotkov Američanov, ki so mu neomajno zvesti ne glede na njegove izjave in dejanja.