Vse kaže, da je bil za smrt 61-letnega Tržičana, ki se je v soboto odpravil v gore, a se ni vrnil domov, kriv zdrs. Na to, da se je odpravil proti planini Prevala nad Podljubeljem, kjer so ga nazadnje videli, so policijo opozorili njegovi bližnji. A kmalu po objavi njegove fotografije za pomoč pri iskanju so s kranjske policijske uprave iskalno akcijo preklicali.

Velika nevarnost zdrsa

»Pripadniki gorske reševalne službe in gorske policijske enote so v iskalni akciji osebo našli mrtvo na območju planine Prevala. Okoliščine ogleda kažejo, da je prišlo do zdrsa, v katerem je oseba umrla,« je sporočil Peter Jamnik iz PU Kranj. »Tuja krivda za smrt pohodnika je izključena,« je še pojasnil Jamnik. Pohodnik se je, kot kažejo prve informacije, na pohod odpravil sam, gorski policisti in gorski reševalci pa so ga našli v neposredni bližini ene od tamkajšnjih stez, še dodaja Jamnik. Kdaj med sobotnim pohodom in torkovim obvestilom o preklicu iskalne akcije je umrl, še ni znano.

Razmere v hribih še zdaleč niso poletne, kakršni so bili zadnji dnevi v dolini. Predsednik društva GRS Tržič Janez Primožič opozarja na nevarnost zdrsa, ki v teh dneh preži tako nižje kot višje v gorah. Teren je zaradi obilnega deževja tudi v nižjih legah razmočen in spolzek. »Nad 1500 metri nadmorske višine pa je lahko še vedno sneg. Po trenutni vremenski napovedi se sicer meja sneženja, kot kaže, nižje ne bo spustila. Kljub vsemu pa opozarjamo na primerna oblačila in obutev za vse, ki se odpravljajo v gore,« pravi Primožič. »Zaradi zimskih razmer med obvezno opremo za obisk gora še vedno priporočamo cepin in dereze,« opozarja.

Letos so gorski reševalci na pomoč ljudem v stiski v hribih prihiteli 126-krat. V gorah je življenje izgubilo že pet gornikov.