Prenova je postala rešitev za erozijo in oskrbovanje strmine, ulične poglede, zasnežena parkirna mesta, shranjevanje vrtnega orodja ter kuhanje, obedovanje in meditiranje v naravi.

Zunanja ureditev vključuje predvrt, bivalni vrt in razgledno ploščad

Parcelo s treh smeri obdaja gozd, zato smo za širitev proti južni brežini izbrali lesene podpornike. Z nivojsko ureditvijo smo pridobili ravno zelenico, optično povečali bivanjski prostor in ustvarili dodaten kotiček za sprostitev. Erozijo tal smo ustavili s položitvijo folije in zasaditvijo pokrovnega zimzelenega grmičevja. Okvir vrta je poudarila pušpanova živa meja v loku, ki pa jo je bilo zaradi pušpanove vešče čez čas treba zamenjati z živo mejo iz tise. Pred hišo smo zasadili stebrasto rdečelistno bukev, z zeleno živo mejo zakrili smetnjake ter z naravnimi skalami zaščitili rastline ob parkirišču za goste.

Zaprti pred ulico, odprti v širokem pogledu

Nadstrešek za dva avtomobila ločuje javni dostop od zasebnega bivalnega vrta. Ob stiku s hišo ga povezuje pas stekla, ki vnaša svetlobo tudi v notranje prostore. Leseni objekt s trojno funkcijo se v povezani konstrukciji nadaljuje v shranjevalno uto in nadstrešek z vrtno jedilnico. Posebnost letne kuhinje je prenosni plinski žar s kuhalnikom, svojevrstno doživetje pa ponuja odprt kuhinjski otok, ki pomivanje po kosilu začara v najljubše opravilo dneva. vgrajene elektro- in vodovodne inštalacije ter zemeljska barva pa poskrbijo, da se montažni elementi zlijejo s toni vrta. In kakšen privilegij imamo, da lahko iz vrtne pipe natočimo pitno vodo in jo spijemo ob zelenem panoramskem razgledu!

Navdih za oblikovanje črpali iz okolja

Mozaična krajina barjanske ravnice s travniki, njivami, gozdički in vodotoki je postala izhodišče za izbor rastlinja. Pestrost in pisanost ustvarjajo popenjavke (vrtnice, vrtni sroboti, raznovrstne trajnice, okrasne trave) in čebulnice, ki zacvetijo v različnih časovnih obdobjih (narcise, žafran, zvončki, okrasni luk). Na ločenih straneh vrta najdemo japonske javorje, manjša drevesca, grmovnice in bujno cvetoč pisanolistni japonski dren, ki s svojimi listi ponuja odtenke vseh barv. Preseneti nas skoraj neopazen vodni motiv, ki prijetno šumi ob vročih poletnih dneh. Na podlagi lestvice oskrbe vrt ocenjujemo za srednje zahteven, saj izbor rastlin ne zahteva posebnega vzdrževanja.

Tekst: Mija Košič, Špela Pavlič Kos, foto: Center za zunanjo ureditev