Njihova posebnost je, da ne prisegajo na eno vrsto ležišč, ampak na različna – od vzmetnic do ležišč iz naravnega lateksa.

Z dobrim nasvetom do pravega ležišča

V njihovem salonu dobite številne nasvete, direktor podjetja Marko Peterka pa pravi, da mora biti ležišče narejeno po meri posameznika. »Do tega pridemo tako, da upoštevamo težo in druge informacije. Kupec nam mora povedati, kako spi – na trebuhu, boku ali hrbtu, ter koliko tehta in kako visok je, da se posamezne cone trdote ležišča pravilno razporedijo. Trdota je lahko po vsej ležalni površini enaka, lahko pa je na različnih mestih različna. Če gre na primer za kupca, visokega 170 centimetrov, ki izbira ležišče, dolgo dva metra, mu priporočimo petconsko ležišče, še zlasti če spi z vzglavnikom,« pripoveduje.

Položaj ležanja

Za izbiro trdote je pomemben položaj spanja. Nekdo, ki spi na trebuhu, potrebuje nekoliko trše ležišče, če spite na boku, potrebujete srednje mehko ležišče, ker se mora v ramenskem delu nekoliko podati. »Nekomu, ki tehta 120 kilogramov, ne smemo ponuditi ne ležišča iz lateksa in ne žepastega, ker se bo posedlo. Svetujemo mu šlarafijsko vzmetenje, pri katerem so vzmeti štirikrat povezane (milenium). Tudi pri vzmetenju bonel je podobno, čeprav je že nekoliko zastarelo, ker zaniha vsaka vzmet posebej, pri šlarafijskem pa s štirikratno povezavo dobimo izredno močno ležišče, posebej primerno za večjo težo. Lateks je znan po tem, da je nekoliko toplejši, problem pa se pojavi pri mešanicah. Naše podjetje je eno redkih v Sloveniji, ki ima na jedrih všito navedbo, da gre za 100-odstotni lateks, kar pomeni, da kakovosti jedra ne izkazujemo s splošnim certifikatom, ampak z odtisom na vsakem jedru posebej,« razlaga Marko Peterka.

Lateks z žigom

V podjetju Marsen imajo lateks razdeljen v tri kategorije. Lateks dunlop 80/20 %, lateks dunlop 100 %, in lateks talalay 100 % natur origin. Mešanico lateksa 80/20 % priporočajo mlajšim, ker je možnost potenja manjša. Ležišče je tudi nekoliko cenejše in zato bolj dostopno. Pri lateksu je uporaba ledvenih mrež obvezna zaradi boljšega zračenja. Jedra v drugih dveh kategorijah, se pravi 100 % lateks natur origin in 100 % lateks imata največji delež naravnega lateksa. Jedro z žigom 100 % natur origin lateks je zelo elastično in prožno, jedra, pridobljena po postopku dunlop, ki imajo vtisnjen žig 100 % lateks, pa so kompaktnejša in trša. Slabost lateksa je, če temu lahko tako rečemo, neodpornost proti UV-žarkom, ki material postarajo, je pa po drugi strani dejstvo, da ni potrebe, da bi lateksno jedro izpostavljali soncu, medtem ko sončni žarki, ki prodirajo skozi okno, ne predstavljajo težav. Je pa pri originalnih lateksnih ležiščih nujno poudariti, da niso občutljiva za vlago, saj jih vgrajujejo tudi v plovila.

Vzdrževanje

Na področju posteljnih jeder je treba omeniti še vzdrževanje oziroma skrb zanje. Povsem normalna je menjava rjuh, pozabljamo pa, da lahko življenjsko dobo ležišča podaljšamo z rednim obračanjem jedra, da se enakomerno uporablja z obeh strani. V podjetju Marsen priporočajo redno obračanje ležišč oziroma vzmetnic vsake tri mesece, sesanje ležalne površine in na nekaj let pranje prevleke, Kadar je zaradi alergij ali drugih zdravstvenih razlogov treba prevleke prati pogosteje, priporočajo nadvložek. Tanjši nadvložki so namenjeni zaščiti ležalne površine pred madeži in preprečevanju sredinske »luknje« pri dveh vzmetnicah. Preprečujejo, da bi se vzmetnica navzela telesnega vonja, in jih priporočajo ljudem, ki trpijo za različnimi alergijami. Nadvložki iz bio bombaža so pralni, nadvložke iz volne pa se čisti v čistilnicah. Debelejši nadvložki, namenjeni izboljšanju mehkobe ležišča, so izdelani iz naravnega lateksa ali spominske pene.

Življenjska doba

Življenjska doba posteljnih jeder je odvisna od več dejavnikov vpliva na obrabo. Zelo pomemben dejavnik je telesna teža uporabnika ter ali jedro uporablja tudi kot sedežno garnituro (mala stanovanja oziroma garsonjere). Če uporabnik s povprečno telesno težo jedro uporablja zgolj za počitek in spanje, je življenjska doba od 8 do 10 let. Se pa jedra ponavadi menja prej zaradi higienskih razlogov, čeprav starost številnih ležišč v uporabi verjetno krepko presega tudi 10 in več let, uporabniki pa tožijo, da slabo spijo in jih zjutraj vse boli (zaradi ležišča), žal pa pravega vzroka, to je dotrajanosti ležišča, ne prepoznajo. Ko smo omenili življenjsko dobo ležišč, je ob telesni teži uporabnika dobro poudariti tudi ustrezno oporo za ležišče oziroma letveno dno. Če ima ležišče dobro oporo, bo dobro oporo zagotavljalo tudi uporabniku. Če pa je dno že dotrajano, se bo tudi ležišče hitreje deformiralo.

Zelenje v spalnici

Naj tokratni prispevek končamo z nekoliko nenavadno temo, povezano s spalnico in spanjem. To je prisotnost rastlin v spalnici. Zanimivo je, da imajo številni rastline v dnevnih sobah, v spalnicah pa ne, ampak dejstvo je, da rastline sodijo tudi v ta posvečeni prostor. Vendar ne vse. Krizanteme so na primer zelo lepe, vendar imajo premočan vonj, in še bi jih lahko naštevali. Ena od rastlin, ki jim je dom tudi v spalnici, je jasmin. Rastlina ima nežen vonj in blagodejen učinek na telo in um ter zmanjšuje tesnobo in anksioznost, kar vodi do bolj kakovostnega spanca. Sivko prepoznate po značilnem vonju, suha odganja molje, vonj rastline pa zmanjšuje krvni tlak, zmanjšuje stres ter umiri srčni utrip. Blagodejno vpliva tudi na najmlajše, tako da dojenčki zaradi pomirjajočega učinka hitreje zaspijo. Tašča ne sodi v spalnico, zato pa toliko bolj taščin jezik, ki v nočnem času oddaja kisik v prostor ter nase veže ogljikov dioksid, ki ga izdihujemo. Uspešno filtrira tudi druge hišne toksine (formaldehide, trikloroetilene in benzene). Vonj gardenij ima pomirjevalni učinek, čopaste zelenčice pa poleg tega, da odlično filtrirajo zrak, absorbirajo neprijetne vonjave in hlape.