Ukrajinci imajo tako raje predsednika, za katerega sploh ne vedo, kam jih bo vodil, kot da bi nadaljevali dosedanjo znano pot, ki jo je predstavljal v nedeljskem drugem krogu poraženi dosedanji predsednik in tovarnar sladkarij Petro Porošenko. Dosedanji predsednik se je v resnici premalo bojeval proti korupciji in preveč podpiral interese svojih bogatih prijateljev. Je pač predstavnik ukrajinskega politično-mafijskega sistema.

Ukrajinci Porošenku, ki je sicer izvedel pomembne reforme v vojski, šolstvu in zdravstvu, predvsem niso več verjeli, da bo izboljšal njihovo življenje in ustavil vse večje izseljevanje iz države. Na spletni strani Der Spiegel piše, da je v petih letih Porošenkovega vladanja povprečna plača padla s 400 na 330 evrov. Ukrajina je tako poleg Moldavije še naprej najrevnejša evropska država.

Pričakovanje čudežev

Menda polovica Ukrajincev od Volodimirja Zelenskega, ki bo prisegel 3. junija, pričakuje čudeže, druga polovica pa katastrofo. Sam obljublja, da bo Ukrajino tesneje povezal z EU in Natom, končal vojno v vzhodni Ukrajini, se bojeval proti korupciji in oligarhom ter izboljšal življenjski standard. A glavno vprašanje je, kako bo vse to uresničil. To prepušča strokovnjakom.

Sicer ga Ukrajinci že dolgo poznajo, saj že dvajset let redno prihaja v njihove domove – s humorističnimi televizijskimi oddajami. Z nadaljevanko o preprostem predsedniku države pa je pokazal, da je politika lahko tudi poštena. Obljublja, da bo to televizijsko fikcijo uresničil. Toda ali nima velikega dolga do Porošenkovega sovražnika Ihorja Kolomojskega, enega najbogatejših Ukrajincev, ki je zaradi sodnih zadev zbežal v Izrael? Milijarderjeva televizija mu je omogočila, da je postal največji ukrajinski komik in zdaj ukrajinski predsednik. Zanimivo je, da sta oba, Kolomojski in Zelenski, po rodu Juda.

Skušnjave za Zelenskega

Tudi sicer ne bo lahko ob ruskem pritisku uničiti ukrajinskega politično-mafijskega sistema, saj imajo oligarhi, ki lahko veliko izgubijo, s svojim bajnim bogastvom povsod svoje ljudi. Močni so predvsem zato, ker je država s svojimi institucijami šibka. Med drugim so jim podrejena sodišča. »Prišlo bo do velikega odpora,« priznava Oleksandr Daniljuk, nekdanji finančni minister, ki je zaradi svoje poštenosti in strokovnosti eden najobetavnejših mož v ekipi Zelenskega. »Takoj moramo napasti ključne institucije.« Torej bi bilo treba hitro izvesti aretacije med glavnimi ljudmi Porošenkovega režima. Se bo torej Zelenski znal izogniti skušnjavi, da bi vladal populistično kot Trump? Zelenski bo res lahko vodil državo, če bo tudi čim prej razpustil parlament, razpisal nove volitve in še enkrat zmagal proti oligarhom, kot je tudi Porošenko.