Potem ko je Olimpija že v petek premagala Gorico s 3:1, Celje pa Aluminij z 2:1, je v soboto Maribor pričakovano porazil Rudar, Triglav pa nepričakovano Muro. Domžale so danes nadigrale Krško.

Tekma, kakršno si je Maribor tudi v nizu (štirih) zmag zelo želel. V teoriji, v praksi pa malo manj. Še pred peto minuto so sicer vijoličasti povedli, Amir Dervišević zdaj še raje kot iz kota podaja kar iz avta, Luka Zahović pa neučakano pobira take odbitke. Prvi podajalec pomaga lani prvemu strelcu. Ampak Maribor proti Rudarju ni imel lahke sobote, čeprav je imel dobro uro igralca več. »Izključitev nam je morda celo otežila delo, ker se je nasprotnik še bolj zgostil,« je ocenil Darko Milanič.

Maribor bi lahko tekmo dokončal precej prej. Vsaj dvakrat, pa je Zahović z enajstmetrovke zadel vratnico, ki jo je zatem naciljal tudi Jan Mlakar. Je pa uspelo od daleč: Dervišević je zabil s prekrasnim evrogolom. Ne piše mu zaman »doktor« in »magija« na natikačih.

Ker je gneča za deveto mesto, knapi ne igrajo za vtis, a so ga vseeno pustili. »Težko je kaj pričakovati, če dobiš gol tako hitro,« je povedal trener Almir Sulejmanović. Vse načrte mu je porušil najprej zgodnji zadetek, nato še izključitev Roberta Pušaverja. Po evrogolu Derviševića je Rihard Kobiljar našel Dominika Radića, ta pa pot mimo Kenana Pirića. »Dogovor je bil, da poskušamo kljub zaostanku zadržati žogo, ko je to mogoče.« Ampak Maribor je prisilil Rudar v napake, da je Marcos Tavares lahko zabil še z enajstmetrovke.

Kranjčani so prekinili svoj niz treh zaporednih porazov in serijo Murinih petih tekem neporaženosti (štiri zmage in remi) brez prejetega gola. »Po dveh polomih z 1:6 in 0:4 je bilo ekipo težko psihično pripraviti. Šele v drugem polčasu smo se sprostili, da smo pokazali našo fanatičnost, borbenost in konkretnost v napadu,« je bil vidno zadovoljen trener Triglava Dejan Dončić. Trener Mure Ante Šimundža je imel pripombe na sojenje Mariborčana Tkalčiča: »V prvem polčasu smo bili veliko boljši in smo imeli ob golu še nekaj priložnosti. V drugem zaradi sodnikov nismo prišli do treh točk. Po ogledu posnetka je očitno, da je Majcen naredil čisti prekršek nad našim igralcem, ki je potem spotaknil njihovega. To je bila velika napaka sodnikov, ki je odločilno vplivala na razplet tekme.«

Mura je čez noč ostala brez centralnega branilca Špira Peričića, ki se bo po koncu sezone kot prost igralec brez odškodnine, saj mu poteče pogodba, preselil k Mariboru. Šimundža se je odločil, da Dalmatinca Peričića ne bo več uvrščal v ekipo. Peričić se je dogovarjal za podaljšanje pogodbe z Muro, a ga je očitno premamil klic Zahovića, ki je tako oslabil tekmeca za dva prekmursko-mariborska dvoboja: v sredo v polfinalu slovenskega pokala in v nedeljo za prvenstvene točke.