Po štirih tekmah so Italijani vodili že s 3:1 in so za naslov prvaka na naslednjih treh tekmah potrebovali le še eno zmago. A Olimpija je poskrbela za sanjski preobrat, v petih dneh izkoristila vse tri zaključne žogice in za Rittnom leta 2017 in Asiagom leta 2018 postala tretji prvaki alpske lige. Na velikonočno nedeljo v Brunicu so gostitelji v 18. minuti povedli z 1:0, ljubljanski preobrat pa se je začel v zadnjih osmih. V 53. minuti je izenačil Žan Jezovšek, že v naslednji je za vodstvo z 2:1 poskrbel Miha Zajc, ki je v predzadnji minuti zadel še prazno Brunicovo mrežo za končnih 3:1.

»To je bila epska zmaga. Brunico je bil pri vodstvu s 3:1 v zmagah na peti tekmi le 23 sekund oddaljen od naslova, a ko jo je izgubil, je bilo jasno, da ni pripravljen za tako dolgo finalno serijo. Mi smo že od poletja trenirali za sedmo tekmo. O tej sezoni se bo še dolgo govorilo, saj nam je v finalni seriji uspela veličastna vrnitev med žive in dosegli smo naslov prvaka alpske lige,« je dejal Olimpijin trener Jure Vnuk. »Z igro v prvi tretjini nisem bil zadovoljen, v drugi smo premalo streljali, a smo bili drsalno že na pravi ravni. O igri v zadnji tretjini ni treba ničesar dodati. Ko smo izenačili na 1:1, se je Brunico ustavil in vedel sem, da je to njegov konec. Tekma se igra šestdeset minut in na dolge proge se ne galopira. Malo sem premešal napade, spočil določene igralce in jih poslal v igro v ključnih trenutkih,« je dodal Vnuk.

Vnuk je leta 1995 skupaj z bratom Tomažem osvojil prvi naslov Olimpije v zgodovini samostojne Slovenije. Takrat so Jeseničani v finalu vodili z 2:0 v zmagah, a so Ljubljančani nato zmagali štirikrat zapored in postali prvaki. Takrat se Miha Zajc, strelec dveh golov na zadnji tekmi v Brunicu, sploh še ni rodil (to se je zgodilo 8. decembra 1996). »Občutki so izjemni. Po dveh tretjinah zadnje tekme smo v garderobi stopili skupaj. Rekli smo si, da je to zadnja priložnost. V življenju takšnih priložnosti ni veliko. Morda le enkrat igraš v finalu. Zavedali smo se, da se bo z izenačenjem na 1:1 vse obrnilo v našo korist. Izteklo se je na najlepši možen način,« je ocenil Miha Zajc, ki ga bodo v Ljubljani težko zadržali, saj ima mikavne ponudbe iz tujine.

Dvoboj je v nabito polni dvorani v Brunicu, v kateri se je zbralo okoli 2500 gledalcev (načrti za nov objekt so že pripravljeni), poleg Zajca in vratarja Žana Usa (31 obramb) odločil tudi Žan Jezovšek. Z branilskega položaja na modri črti je sprožil silovit strel, plošček pa je končal v domači mreži za Olimpijino vodstvo z 2:1. »Po zaostanku z 0:1 v končnici tekme nam je bilo jasno, da nimamo več česa izgubiti. Zato smo pritisnili na Brunico, ki je popustil, mi pa smo dosegli tri gole. Na zadnjih treh tekmah smo naredili precej manj napak kot na prvih štirih, nismo jim podarili ničesar. Smo mlajša ekipa, Italijani pa so v dolgi seriji na koncu ugasnili,« je ocenil Žan Jezovšek, ki je prav na dan nedeljske tekme v Brunicu praznoval svoj 22. rojstni dan.