Tradicionalna razstava cvetja in tulipanov, ki se je v Arboretumu začela minuli konec tedna, bo trajala do 5. maja. Med 27. aprilom in 2. majem bo razstavo in pisane gredice več kot dveh milijonov barvitih tulipanov, več kot pol milijona narcis in drugih čebulnic dopolnila še tradicionalna razstava cvetja, vrtnarstva, vrtne opreme z vrtnarskim sejmom in sejmom domače obrti.

Razstava znova združuje novosti na področju vrtnarstva, domiselne aranžmaje florističnih mojstrov in novosti na področju vrtne opreme, ki vabijo k urejanju doma in vrta, pravijo v Arboretumu, kjer se travniki aprila spremenijo v cvetoče preproge tulipanov. Letos jih bo cvetelo 350 sort, cvetoči prizori pa se bodo ves mesec iz dneva v dan spreminjali. Posebnost razstave je gozd tulipanov, kjer v senci mogočnih dreves pisani cvetovi vztrajajo najdlje. V maju bodo zgornji in spodnji angleški park dodatno obarvali še sleči, nekateri grmi so stari že več kot pol stoletja.

Sto let Ferryja Souvana

V času razstave cvetja in tulipanov si bodo lahko obiskovalci v Galeriji Janeza Boljke ogledali še likovna dela slikarke narave Katarine Vidmar, ki se predstavlja z akvarelnimi slikami, ki jih je v veliki meri navdihnil prav razcvet pomladi v Arboretumu. Do konca oktobra si bodo lahko na prostem ogledali tudi del razstave o Ferryju Souvanu, ki jo ob stoletnici rojstva človeka, ki se je rodil v graščini sredi današnjega Arboretuma, pripravlja Medobčinski muzej Kamnik. Celotna razstava bo na ogled od 15. junija do 30. septembra na Zapricah. Souvan je močno vplival na slovensko zabavno glasbo druge polovice 20. stoletja. Mikal ga je jazz, določil je tematski okvir narodno-zabavne glasbe in med drugim napisal besedila mnogih uspešnic iz zlatih let slovenske popevke.

Vse do novembra bo obiskovalce razveseljevala tudi razstava več kot tisoč kaktusov iz zbirke Dušana Hrovatina, najstarejši primerek v rastlinjaku šteje že petdeset let. Poleg kaktusov rastlinjak ponuja sočnice, čebulnice, mlečke, tilancije, kristate, bulbe in žive kamenčke. Slednji slovijo po zmožnosti prikrivanja – so kameleoni v svetu rastlin, saj se njihova barva prilagodi barvi okolice. Tudi ljubitelji orhidej bodo prišli na svoj račun, zbirko barvitih orhidej si bodo lahko ogledali v steklenjaku ob pristavi. V drugačni perspektivi pa jim bodo cvetje letos prikazale cvetlične iluzije, ki bodo v galeriji pod arkadami na ogled do konca oktobra. Obiskovalci se bodo lahko na lastne oči prepričali, da oči včasih tudi lažejo. Razstavo so pripravili v sodelovanju z Muzejem iluzij iz Ljubljane, trenutno je na ogled več deset različnih iluzij. Od sredine maja do sredine septembra si bodo lahko obiskovalci v steklenjaku v Arboretumu ogledali tudi graciozne tropske metulje in opazovali razvojne stopnje njihove popolne preobrazbe.

Pravljični junaki

Otroke pa bodo vse leto znova navduševali pravljični junaki nad otroškim igriščem. Z njimi se bodo igrali Rdeča kapica, Zlatolaska, Ostržek, Obuti maček, Bikec Ferdinand in drugi. Med cvetjem pa bodo znova občudovali morske velikane – brazdastega in grbastega kita, kita glavača, veliko pliskavko, navadnega progastega delfina, okrogloglavega delfina ter mrko pliskavko. Najdaljši med njimi merijo skoraj 25 metrov. Na ogled so tudi orke, mala orka, kitove repne plavuti ter kit glavač, ki nastopa v slavnem romanu Moby Dick.