Sodobni lastniki svoje mačke sprejemajo kot enakovredne člane družine, življenjske sopotnice ali najljubše sostanovalke. Zato jim namenjajo vse več pozornosti. Poleg redne telesne nege je vse bolj na udaru tudi njihovo psihično počutje: skrbeti je treba, da se z njimi igramo, jih božamo in ljubkujemo, se z njimi kdaj tudi resno pogovorimo. V času, ko je izkazovanje ljubezni z materialnimi dobrinami visoka vrednota, pa jih je nujno tudi obdarovati. Vse bolj pogosto vprašanje je torej, kaj si naša hišna ljubljenka želi? Ker tudi najbolj skrben lastnik ne more biti prepričan o nekaterih mačjih potrebah, nam odgovore ponujajo na trgu.

Univerzalno darilo: prehrana ultra premium razreda

Kljub temu da je ponudba mačjih izdelkov izjemno raznolika, saj naše kosmatinke lahko osrečimo tudi z mačjimi drevesi oziroma praskalniki, ki so visoki skoraj tri metre in imajo labirintno zasnovo, da bi se v njih človek izgubil, največ sredstev namenjamo osnovnim izdelkom. »Naši kupci največ kupujejo hrano in posipe za mačje stranišče; pri mački to predstavlja velik delež nakupov, kar je logično, saj se teh izdelkov na mesec največ porabi. Ko v naš dom pride mačji mladiček, je osnovni nakup nekoliko večji, saj potrebujemo vso opremo, od transporterja, mačjega stranišča do praskalnika, posodic in igračk,« je povedala Andreja Fegeš, skrbnica spletne trgovine Mr. Pet. Tako kot pri človeku tudi za mačke velja pravilo »si to, kar ješ«. Zatorej ni čudno, da ponudniki izdelkov za hišne živali v zadnjem času oglašujejo vse več prehranskih dopolnil. Našim mačkam lahko priskrbimo tablete, ki krepijo kožo in dlako, dietno ali gastronomsko mokro hrano ter tako, ki preprečuje nastanek sečnih kamnov ali pa zagotavlja zdravo črevesno floro. Če imamo posebej občutljivo mačko, ki je glede hrane izbirčna, nam ne uide nakup lahke perutninske hrane. Priljubljeni so tudi izdelki za lajšanje mačjega stresa, kot je mačja meta v različnih agregatnih stanjih. Neprijetno počutje bomo našim zverinicam zagotovili tudi s priboljški. Trenutni hit so hrustljavi žepki, največkrat polnjeni z lososom. Nujni pripomoček pri mačji prebavi pa je mačja trava.

Pozor pred prazniki

Ker mačke vse večkrat vzamemo s seboj v svet, se poleg klasičnih boksov za te namene pojavljajo posebne košare za kolesa in dizajnerski nahrbtniki (torbe so že iz mode). Igrače, namenjene mačkam, so danes poučne in namenjene rekreaciji. Tako obstajajo številni labirinti in žogice za hranjenje, ki žival prisilijo, da do briketov, ki se skrivajo v igrači, pride z veliko miselnega in telesnega truda. Vse več igrač je tudi elektronskih, ena izmed takih je naprava, ki usmerja laserski žarek, za katerim se nato mačka podi. Če želimo ostati bolj konvencionalni, pa naši prijateljici lahko podarimo mehke žogice, palice s peresi ali krznene glodalce.

Fegeševa je še razložila, ob kakšnih priložnostih so mačke največkrat obdarovane. »Tudi mačke so, tako kot psi, dandanes enakovreden član družine, zato jih lastniki ob posebnih priložnostih prav tako obdarujejo. To je na primer rojstni dan, če je ljubljenček posvojen, pa praznujemo dan, ko je prišel v novi dom. Tudi ob praznikih svoje mucke obdarujemo. Decembra lastniki nakupujejo darila (igračke, priboljške in druge drobne pozornosti), ki jih njihov ljubljenček na božični dan najde pod smrečico.« Izdelke za zobno nego, kozmetiko in protiparazitne preparate je treba le lepo zaviti, za vse drugo je, za plačilo, poskrbljeno.