"Svet namerava predati oblast ljudem," je dejal Burhan v svojem prvem intervjuju na državni televiziji, odkar je prevzel vodenje začasnega vojaškega sveta. Na zahteve protestnikov se bodo odzvali v tednu dni, je dodal.

General je v intervjuju še dejal, da nameravajo v ZDA poslati ekipo, da bo ameriške oblasti prepričala, da odstranijo Sudan s seznama držav podpornic terorizma.

Več tisoč Sudancev vztraja na sedečem protestu pred sedežem vojske v prestolnici Kartum, kjer zahtevajo, predajo oblasti civilnemu vodstvu države. Protestniki trdijo, da je trenutni začasni vojaški svet le nadaljevanje oblasti strmoglavljenega predsednika Omarja al Baširja.

Zveza sudanskih sindikatov SPA namerava v civilno vodstvo države vključiti tudi predstavnike vojske. Zahtevajo pa še, da ta civilni svet takoj prevzeme oblast in da vojska razpusti vojaški svet.

SPA je organiziral proteste, ki potekajo že štiri mesece in so privedli do strmoglavljenja Baširja. Sedaj z vztrajanjem pred sedežem vojske v Kartumu skušajo prisiliti vojsko, da oblast preda civilnim oblastem. Nanjo pritiska tudi mednarodna skupnost, a razen nekaj zamenjav in odstavitev je doslej vojska ta korak zavračala.

Protesti so se začeli pred štirimi meseci zaradi trojnega povišanja cen kruha v gospodarsko šibki državi in se kmalu prelevili v izraz nasprotovanja Baširju, ki je vladal skoraj tri desetletja.

Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so danes napovedali tri milijarde dolarjev finančne pomoči Sudanu. Pol milijarde dolarjev bodo namenili sudanski centralni banki, 2,5 milijarde dolarjev pa za namene oskrbe s hrano, zdravil in nafte. Ob tem niso navedli, ali bodo sredstva darilo ali posojilo, piše AFP.