Slovenci med pomladnimi prazniki najraje na Jadran

Ljubljana, 19. aprila - Pomladni prazniki so običajno čas, ko se Slovenci podajo na prva letovanja. Ta najraje izrabijo za predpoletni skok na morje, pri čemer po podatkih turističnih agencij prednjači Jadran, predvsem z avtomobili hitreje dostopni kraji v Istri, Kvarnerju in srednji Dalmaciji. Priljubljen cilj so tudi slovenska obala in terme.

Iz Kompasa so za STA sporočili, da se prvomajskih potovanj tradicionalno v povprečju udeleži tretjina njihovih potnikov. Za te imajo letos razpisanih več kot 150 potovanj. Zagotovljenih pa imajo več kot sto avtobusnih, letalskih in "interkonti" aranžmajev.

Pričakujejo tudi, da bodo imeli do velikonočnih praznikov zagotovljenih več kot 85 odstotkov razpisanih odhodov. Pri Relaxu so za STA navedli, da med prvomajskimi prazniki pričakujejo, da bo v njihovi organizaciji počitnikovalo in potovalo več kot 15.000 gostov, in da so pri letošnjih rezervacijah za omenjeno obdobje zabeležili 12-odstotno rast. Največ njihovih prvomajskih gostov bo sicer počitnikovalo v Relaxovih prvomajskih klubih, ki so jih organizirali na Krku, v Rabcu, Zadru, na Braču in Hvaru. V nekaterih klubih bo več kot 700 Relaxovih gostov.

Poleg široke ponudbe na Jadranu so pripravili še ponudbo počitnic v Sredozemlju in potovanja v daljne dežele. Med sredozemskimi letovišči so navedli Španijo, Korziko, Sardinijo, Sicilijo in Benetke, med oddaljenejšimi pa Balearske otoke, Sankt Peterburg, Moskvo, Portugalsko, Škotsko, London, Dominikansko republiko, Kubo, Mehiko, Maldive, Jamajko, Dubaj in Tajsko.

V Kompasu so zapisali, da so družinski klubi ob jadranski obali tudi med njihovo najbolj priljubljeno prvomajsko ponudbo. Prvomajski gosti pa se po njihovem zaradi nestanovitnega pomladnega vremena odločajo predvsem za hotele z notranjimi bazeni.

Med potovanji v bližnje države za pomladne praznike ponujajo potovanja v evropske prestolnice, v Carigrad, na Islandijo, v Panamo, na Kostariko, v Abu Dabi, Dubaj, na Kubo, v Maroko, New York, na zahod ZDA, Mavricij, Zelenortske otoke in Kitajsko. Ponujajo tudi križarjenja po Nilu, po Sredozemlju in do Karibov. Sicer pa, če ocenjujejo privlačnost po številu potnikov, še vedno prevladujejo potovanja po Evropi, ki so tudi cenovno najbolj dostopna. Sodobni turisti in popotniki pa se vračajo k naravi in manjšim krajem - predvsem imajo radi dodatne lokalne znamenitosti, domačo hrano in podobno, so med drugim sporočili iz Kompasa.

V Relaxu pa so še opozorili, da tudi letos pri prvomajskih počitnicah beležijo veliko zanimanja za počitnice z avtobusnim prevozom.