Policisti so doslej ugotovili, da so v petek nekaj pred 18. uro zagoreli ostanki kovinske embalaže in trde plastike, ki so bili stisnjeni v bale. Te so bile na oprtem delu skladišča, ki se nahaja v ograjenem delu podjetja Salomon. V gašenju požara je sodelovalo 133 gasilcev in 29 intervencijskih vozil. Pri tem sta se poškodovala delavec podjetja in gasilec.

Delavca so zaradi vdihavanja dima z reševalnim vozilom odpeljali v lenarški zdravstveni dom in nato v Univerzitetni klinični center Maribor. Reševalci so v klinični center odpeljali tudi gasilca, ki je med intervencijo padel okoli 2,5 metra globoko in se ob tem huje poškodoval. Požar se z odpadkov ni razširil na objekte in zato ni povzročil večje gmotne škode.

Na policijski upravi so napovedali, da bodo nadaljevali z zbiranjem obvestil in pregledom dokumentacije, z ugotovitvami pa bodo seznanili mariborsko okrožno državno tožilstvo.

Na lenarški občini sicer od pristojnih služb zahtevajo ustavitev delovanja sortirnice odpadkov podjetja Salomon. Po njihovem mnenju je dejavnost podjetja škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev. Župan Janez Kramberger je že najavil sklic izredne seje občinskega sveta, ki bo predvidoma v četrtek.

Prve strokovne meritve niso zaznale vplivov požara na kakovost zraka, meritve vzorcev zemljin in vrtnin bodo opravili v prihodnjih dneh. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prebivalcem svetovali, naj sperejo morebiten prah z okenskih polic in igral, glede uživanja vrtnin in kapnic pa naj počakajo na analizo vzorcev.

Gasilci bodo pogorišče nadzorovali vsaj do torka. Takrat bo pred vhodom v podjetje v organizaciji civilne iniciative potekal shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. Shoda se bo udeležil tudi župan.