Protivladni protesti v prestolnici so potekali dan potem, ko se je v petek na shodu v podporo predsedniku Aleksandru Vučiću po navedbah oblasti zbralo okoli 150.000 ljudi.

Opozicijsko zavezništvo Zveza za Srbijo (SZS) je srbsko vlado in Vučića pred enim tednom pozvalo k oblikovanju skupne komisije, ki naj bi bila po zahtevah opozicije pogoj za izvedbo pravičnih in svobodnih volitev. Zahtevajo še zamenjavo vodstva srbske javne radiotelevizije RTS, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pobudniki protivladnega protesta, med njimi igralec Branislav Lečić, so v soboto predstavili svojo ekipo za pogovore z vlado o nadzoru medijev in volilnih pogojih. V ekipi so večinoma strokovnjaki z različnih področjih in predstavniki medijev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vlada se na pozive opozicije ni konkretno odzvala, je pa premierka Ana Brnabić v petek očitala SZS, da želi razdvojiti državo.

Po navedbah Tanjuga se je protesta v soboto v primerjavi s prejšnjimi udeležilo manjše število ljudi.

Protesti opozicije potekajo od konca lanskega leta pod geslom Eden od pet milijonov, odkar je predsednik Vučić izjavil, da ne bo izpolnil niti ene zahteve protestnikov, četudi jih bo na ulice prišlo pet milijonov.