»Nikoli vas ne bom razočaral,« je Zelenski dejal svojim privržencem v Kijevu po objavi izidov vzporednih volitev. »Poglejte nas, vse je mogoče,« je dodal.

Dosedanji predsednik, 53-letni Petro Porošenko je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo. Porošenko je po objavi izidov vzporednih volitev priznal poraz. Dejal je, da je izid jasen in da bo poklical nasprotnika ter mu čestital. »Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudarili, da ne zapuščam politike,« je dejal. »Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo,« je dodal.

41-letni Zelenski je večino glasov podpore ukrajinskih volivcev dobil že v prvem krogu volitev minuli mesec. Prve rezultate drugega kroga po preštetih glasovnicah z volišč naj bi objavili v nekaj urah, še poroča AFP.

Zelenski si je prislužil tudi globo

Zelenski si je na volilni dan zaradi prekrška prislužil tudi globo. Ker je na volišču v Kijevu svojo glasovnico s križcem pred svojim imenom demonstrativno pokazal v kamero, mu je policija izrekla globo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Policisti so po dogodku obiskali volilni štab Zelenskega in izrekli kazen. Višina denarne kazni ni znana. Po navedbah pravnikov je sicer najvišja možna globa približno 28 evrov.

Zelenski je kasneje pojasnil, da je glasovnico pokazal na prošnjo novinarja, a dodal, da "zakon je zakon". Po mnenju pristojnih ukrajinskih oblasti je Zelenski kršil prepoved volilne kampanje na dan volitev.

Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo za 41-letnega Zelenskega glasovalo 72 odstotkov Ukrajincev, za 53-letnega dosedanjega predsednika Petra Porošenka, znanega kot čokoladni baron, 25 odstotkov.