»Ne morem si predstavljati, da bi Angela Merkel utonila v pozabo. Ni samo oseba, vredna spoštovanja, ampak tudi prikupna celostna umetnina,« je dejal Juncker v danes objavljenem pogovoru.

V zvezi s položajem Merklove na ravni EU je dodal, da bi bila zanj »visoko kvalificirana«. V Nemčiji se sicer mandat sedanje vlade konča šele leta 2021.

O odhodu Merklove v Bruselj se vedno znova pojavljajo različna ugibanja. Nemška kanclerka sama je sicer dala vedeti, da si ne želi več nobenih političnih položajev.

Po evropskih volitvah konec maja bo Junckerja na čelu Evropske komisije zamenjal nov predsednik. Juncker meni, da bi moralo to mesto pripadati največji politični skupini v Evropskem parlamentu oziroma, da bi ta vsaj predlagala kandidata za predsednika Evropske komisije. »Sem velik zagovornik tega modela vodilnih kandidatov,« je dejal sedanji predsednik Evropske komisije, Luksemburžan iz vrst Evropske ljudske stranke, ki se ne bo potegoval za nov mandat. Njegov se bo končal 31. oktobra.

Na vprašanje, kaj si želi, da bi o njemu pisalo v zgodovinskih knjigah, je odgovoril: »Pošteno si je prizadeval.« In dodal: »Lepo bi bilo, če bi bilo k temu dodano: Nekatere svari je spravil v red.« Glede svojih načrtov je dejal, da bo pisno pojasnil, kaj je bilo in kaj se sedaj dogaja. V pogovoru je Juncker tudi ponovno zavrnil namigovanja o svojem slabem zdravstvenem stanju.