Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj nekoliko obrnil ploščo. Potem ko je o poročilu posebnega preiskovalca Roberta Muellerja sprva dejal, da ga je popolnoma opralo suma o sodelovanju z Rusijo pri vpletanju v ameriške volitve leta 2016 in pri oviranju preiskave, ga je včeraj označil za »noro Muellerjevo poročilo«, ki naj bi bilo polno »popolnoma ponarejenih in neresničnih trditev«.

Trump se je v svojih tvitih posebej obregnil ob tiste svoje svetovalce, ki so o pogovorih z njim delali zapiske in jih potem posredovali Muellerju, zdaj pa so našli mesto v končnem, 448 strani dolgem poročilu. »Pazite se tistih, ki si delajo tako imenovane zapiske, pri čemer zapiski sploh ne obstajajo, dokler jih nekdo ne potrebuje,« je tvitnil Trump. Nekatere trditve v poročilu je označil za »popolno nakladanje«. Trumpa sodeč po poročanju Hilla najbolj moti interpretacija, da je ukazal Muellerja odstaviti in da se to ni zgodilo le zato, ker ga podrejeni niso ubogali. Če bi ga odstavil, bi to verjetno predstavljalo zadosten dokaz za oviranje preiskave.

Demokrati ostro kritizirajo

Demokrati medtem nadaljujejo pritisk in zahtevajo, da Mueller priča pred kongresom v roku meseca dni. Voditelja demokratov v kongresu Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta v skupni izjavi zapisala, da poročilo ustvarja »problematično sliko predsednika, ki je stkal mrežo zavajanja, laži in neprimernega vedenja«. Demokrati so ostro kritizirali tudi Trumpovega pravosodnega ministra Williama Barra, ker je v četrtek še pred javno objavo poročila sklical tiskovno konferenco in podal svojo interpretacijo vsebine, ne da bi kdor koli drug lahko ocenjeval, kako verodostojna je.

Demokrati v kongresu so tudi uradno zahtevali vso dokumentacijo, ki jo je med preiskavo zbrala Muellerjeva ekipa in ki ni del končnega poročila. Prav tako zahtevajo poročilo brez zatemnitev, ki jih je pravosodno ministrstvo po lastni razlagi moralo narediti zaradi zaščite članov velike porote, preiskav, ki še tečejo, ter oseb, ki so se znašle v poročilu, a so obrobnega pomena.

Mueller je v poročilu zapisal, da niso našli dokazov o dogovoru Trumpove kampanje z Rusi o vpletanju v ameriške volitve leta 2016. Glede Trumpovega oviranja preiskave pa je zapisal, da tega ne more ne potrditi ne ovreči. ba