Šest bikov, konja in psa so veterinarski inšpektorji te dni odvzeli lastniku iz okolice Trebnjega. »Vajena sem vseh mogočih grozot. Mislila sem, da sem videla že vse, toda to, kar nas je pričakalo v hlevu te na zunaj urejene kmetije, je grozljivka, kakršne si ne morete predstavljati. Nazadnje smo podoben primer reševali pred desetimi leti,« je ogorčena Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj in drugih živali iz Velenja. Po neuradnih podatkih naj bi bil gospodar kmetije A. R., star okoli 50 let.

Prva je anonimno prijavo o domnevnem mučenju živali dobila policija, ki je nato obvestila pristojni inšpektorat. Inšpektorico so poleg policije in veterinarja spremljali tudi člani omenjenega društva, ki prevzamejo inšpekcijsko odvzete konje in po potrebi tudi druge živali ter skrbijo zanje, dokler si ne opomorejo.

Z lopatami so si morali utreti pot do konja

»Da smo sploh prišli do konja, smo morali najprej sneti vrata, nato pa si z lopatami in vilami utreti pot do živali, saj je bil prostor natlačen z iztrebki kar 1,2 metra visoko. To se je moralo nabirati vsaj leto, dve,« grozljive razmere opisuje Nedeljkova. »Tudi biki so bili do trebuha v iztrebkih in urinu. Ne predstavljam si, kako so te živali preživele, kako so spale, jedle. In kako je mogoče, da ljudje, ki so vsak dan hodili mimo in videli, kaj se dogaja, niso reagirali. Saj vendar ne gre za kmetijo nekje na samem, ampak sredi vasi!«

Nedeljkova se tudi sprašuje, kako to, da niti veterinarji, ki jim država plačuje, da enkrat na leto pregledajo vsako kmetijo in ocenijo stanje živali, niso ukrepali. »Konj ni imel obrezanih kopit, ni bil veterinarsko oskrbljen. Ko smo ga izvlekli iz hleva, se je spustil na tla in ni mogel več vstati. Kopita so mu dobesedno razpadla. Bil je v tako slabem zdravstvenem stanju, da je inšpektorica odredila njegovo usmrtitev. Kako je mogoče, da veterinarji niso opazili, kaj se dogaja?« Na policiji so nam potrdili, da gospodarja kmetije čaka kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja mučenja živali, za kar je zagrožena kazen do dveh let zapora.

Lastnik veterinarju ni dovolil vstopiti v hlev

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da so v preventivne veterinarske preglede in diagnostične storitve, ki jih financira država, zajeta le določena gospodarstva oziroma določene vrste živali, glede na obseg preiskav in sredstev, ki so na voljo. Zadnji tak pregled so na kmetiji na Krtini opravili leta 2016, diagnostično preiskavo govedi na tuberkulozo pa oktobra lani. »Terenski veterinar je skušal priti na obisk tudi letos, vendar mu lastnik ni dovolil vstopa v hlev. Zavrnil je cepljenje proti bolezni modrikastega jezika. Izjavil je, da so biki namenjeni za zakol. Veterinar ga je opozoril, da če živali ne bo dal v klavnico v roku enega meseca, ga bodo obiskali 'uradni' veterinarji,« so med drugim zapisali na upravi.

Inšpekcija je pregled opravila isti dan, ko je dobila prijavo policije. Zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje naslednji dan, treba je bilo namreč organizirati prevoz in nastanitev za živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco, pojasnjujejo. Konja so zaradi slabega zdravstvenega stanja po odločitvi inšpektorice uspavali, biki pa so v začasni oskrbi imetnika in veterinarjev. Kot dodajajo, inšpekcija A. R. doslej še ni obravnavala.

Omenjeno velenjsko društvo je v inšpekcijskih postopkih leta 2017 prevzelo več kot 20 kopitarjev iz vse Slovenije, v lanskem letu pa zgolj v dveh mesecih okoli petnajst. Med inšpekcijsko odvzetimi živalmi so tudi kokoši, kunci, psi in celo želve.