V srbsko prestolnico so se podali podporniki Vučića iz vseh delov Srbije in pa tudi tujine, med drugim s Kosova, iz Črne gore in Republike srbske. V rokah so držali srbske zastave in napise v podporo predsedniku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Shoda so se med drugim udeležil tudi premierka Ana Brnabić, zunanji minister Ivica Dačić in predsedujoč predsedstvu Bosne in Hercegovine Milorad Dodik. Srbskega predsednika pa je podprl še madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Množice podpornikov so se v prestolnico zgrinjale že vse od zgodnjega popoldneva, ko je Beograd doživel prometni kolaps. Središče mesta so sicer že v četrtek zaprli za promet.

Vučič je pred shodom ocenil, da se bodo v Beogradu zbrali normalni in dostojanstveni Srbi. Zunanji minister pa je dodal, da bo shod svetu poslal sliko o enotnosti. V zadnjih mesecih se je namreč širil napačen vtis o Srbiji, kot državi nasilja, je dejal Dačić in s tem spomnil na protivladne proteste.

Shod v podporo Vučiću so pripravili po sobotnem protivladnem protestu, ki ga je opozicija napovedovala kot vrhunec in največjega od začetka protestov, a naj bi se ga po podatkih policije udeležilo le okoli 7500 ljudi. Organizatorji sicer navajajo nekajkrat večjo udeležbo.

Današnji shod bo potekal v okviru Vučićeve kampanje Prihodnost Srbije, ki jo je s shodi po državi sprožil po začetku protivladnih protestov, ki so se z zahtevo po njegovem odstopu in sklicu predčasnih volitev začeli 8. decembra lani v Beogradu, nato pa razširili po vsej državi, v več kot sto krajev, in potekajo vsak teden. Protestniki zahtevajo tudi dostop do medijev in pogovore o vzpostavitvi pogojev za izvedbo poštenih volitev.

Opozicija opozarja, da na javne uslužbence izvajajo velik pritisk, da se udeležijo današnjega shoda v Beogradu, kot tudi na organizirane prevoze iz vse države. Oblasti to zanikajo.