Nogometaši Manchester Cityja in Tottenhama se po četrtfinalnem obračunu v ligi prvakov še niso odpočili, vroče glave se niti približno še niso ohladile, a neusmiljen tekmovalni razpored v angleškem prvenstvu je poskrbel, da se bosta moštvi še drugič po manj kot 72 urah pomerili na zelenici stadiona Etihad. Dvoboj ne bo nič manj pomembnejši od sredinega, saj Manchester City z Liverpoolom bije srdit boj za naslov angleškega prvaka, Tottenham pa se poteguje za tretje oziroma četrto mesto, ki še prinašata nastopanje v ligi prvakov.

Po uvrstitvi v polfinale najmočnejšega klubskega tekmovanja bodo v psihološki prednosti Londončani, medtem ko bodo razočarani aktualni angleški prvaki željni maščevanja. Nogometni poznavalci so si enotni, da meščani v današnjo tekmo bržkone ne bodo krenili tako brezglavo kot sredi tedna, ko so gledalci v prvih 20 minutah videli kar štiri gole, v nadaljevanju pa še dva. »Manchester City skoraj zagotovo ne bo igral tako odprto kot v sredo. Ne smejo si dovoliti, da v njihovih vrstah nastane dodaten kaos,« je prepričan nekdanji irski reprezentant in športni analitik pri BBC Mark Lawrenson.

Manchester Cityju je sicer v teh dneh lahko za zgled Arsenal. Topničarjem se je namreč podobna tragedija kot sinje modrim primerila v sezoni 2003/2004, ko so v manj kot tednu dni izpadli tako iz lige prvakov kot pokala FA, a se nato le tri dni pozneje vrnili s prvenstveno zmago proti Liverpoolu in sezono končali neporaženi v premier ligi.

Tudi sicer je statistika pred današnjim derbijem povsem na strani igralcev trenerja Pepa Guardiole. V prvenstvu so v izjemni formi, saj so v preteklem krogu dosegli deveto zaporedno zmago in s tem izenačili najboljši zmagovalni niz v letošnji sezoni, ki je novembra in decembra uspel Liverpoolu. Za nameček so na zadnjih 26 tekmah zmagali kar štiriindvajsetkrat, prav tako pa proti Tottenhamu dobili zadnjih pet od šestih obračunov. Slednji v gosteh ne blesti, saj je na tujem igrišču dobil le enega od zadnjih osmih obračunov.

»Po uvrstitvi v polfinale lige prvakov nismo spali dobro, a smo presrečni. Zaradi uspeha smo samozavestni in polni energije. Nimamo časa za proslavljanje. Zdaj moramo pozabiti na ligo prvakov in se pripraviti na tekmo z Manchester Cityjem. Obeta se prava bitka in biti moramo dovolj odgovorni, da se proti nasprotniku borimo in ga znova izzovemo,« razmišlja trener Tottenhama Mauricio Pochettino. Sedeminštiridesetletni Argentinec zaradi poškodbe gležnja do konca sezone ne more več računati na svojega najboljšega strelca Harryja Kana, a se vsaj za zdaj odsotnost napadalca moštvu ne pozna. Angleškega reprezentanta sta v napadu uspešno nadomestila Južnokorejec Son Heung Min in Brazilec Lucas Moura, Spurs pa so dobili vseh pet prvenstvenih tekem, na katerih 25-letnik v letošnji sezoni ni nastopil.