Najboljši evropski nogometni klubski tekmovanji sta v letošnji sezoni za zdaj v znamenju Angležev. Medtem ko sta v ligi prvakov v polfinalu Liverpool in Tottenham, sta si mesto med najboljšimi štirimi moštvi v evropski ligi izborila Arsenal in Chelsea. Žreb je poskrbel, da se omenjeni klubi v polfinalu ne bodo pomerili med seboj, tako da ni izključeno, da ne bosta tako v ligi prvakov kot evropski ligi povsem angleška finala. V drugokakovostnem evropskem tekmovanju bosta to poskušala preprečiti Eintracht Frankfurt in Valencia.

Eintracht največje presenečenje

Največje presenečenje dosedanjega dela evropske lige je zagotovo Eintracht iz Frankfurta, ki pa že celotno sezono prikazuje vrhunske predstave. Nemško moštvo je v težki skupini z Laziem, Marseillem in Apollonom suvereno osvojilo prvo mesto, saj ni oddalo niti točke, nato v šestnajstini finala izločilo Šahtar iz Donjecka, v osmini finala milanski Inter ter v četrtfinalu še Benfico. Lizbončani so imeli pred povratnim obračunom odlično izhodišče, saj so prvega pred domačimi navijači dobili s 4:2. A izkazalo se je, da to ni bilo dovolj za napredovanje. V 37. minuti je mrežo gostov načel srbski napadalec Filip Kostić, gol za vstopnico v polfinale pa je v 67. minuti zabil Sebastian Rode.

Obračun na Commerzbank Areni pa ni minil brez incidenta. Kostić je namreč prvi gol zabil iz nedovoljenega položaja, a ga je italijanski sodnik Daniele Orsato vseeno priznal. Če bi v evropski ligi uporabljali video tehnologijo, bi bil zadetek zagotovo razveljavljen, a bodo v drugokakovostnem evropskem klubskem tekmovanju VAR prvič uporabili šele v velikem finalu v Bakuju. »V evropski ligi ima vsako moštvo blizu klopi majhen ekran. Ko sem ga pogledal, je bilo v sekundi jasno, da je bil gol Kostića dosežen iz nedovoljenega položaja. Naredil sem nekaj korakov proti četrtemu sodniku in z rokami pokazal, naj uporabijo VAR. To je bila moja napaka, saj sem nanj navajen iz nemškega prvenstva. Zaradi tega me je Orsato izključil. Moja poteza ni bila žaljiva. Kaj vse delajo in govorijo trenerji ob igrišču, pa niso izključeni! Orsato pri sebi ve, da je storil napako, a tudi mi smo jih v naši igri. V prvem polčasu na nasprotnika nismo pritiskali tako, kot smo se dogovorili. V drugem je bilo bolje, a na žalost to ni bilo dovolj za napredovanje. Vseeno menim, da smo si ustvarili veliko priložnosti in bi morali napredovati,« je razpredal trener Benfice Bruno Lage.

Nekoliko pa je z izjavo po tekmi razburil športni direktor Eintrachta Fredi Bobič, ki mu je bil všeč način, kako je njegovo moštvo napredovalo. »Odlično je, da je v nogometu še ostalo nekaj prostora za sodniške napake. Na smeh mi je šlo, ko je celotna klop Benfice po prvem golu skočila na noge in zahtevala analizo z VAR. Vedeti bi morali, da moraš imeti v evropski ligi za napredovanje tudi nekaj sreče. Mi smo jo tokrat imeli.«

Nemirni dnevi pri Napoliju

Močno pa so bili po izpadu proti Arsenalu razočarani v taboru Napolija. Italijanski nogomet je namreč ostal brez predstavnika v evropskih tekmovanjih, trener Carlo Ancelotti in njegovi igralci pa so trdno verjeli, da lahko pridejo do naslova prvaka v evropski ligi. »Svojo priložnost smo zapravili v prvih 15 minutah, saj bi morali zabiti gol. Težko je sprejeti izpad, saj nismo v nobenem pogledu slabši od Arsenala,« je dejal napadalec Napolija Dries Mertens.

Prihodnji dnevi pri Napoliju ne bodo mirni. Ne le da sezona ni šla po njihovih željah, oglasil se je tudi oče kapetana in prvega zvezdnika moštva Lorenza Insigneja, ki je Ancelottija označil za veliko razočaranje. Italijanski strateg je njegovega sina ob polčasu zamenjal, ta pa v drugem ni hotel sedeti na klopi za rezervne igralce, temveč je obračun spremljal s strani in si zaradi tega prislužil tudi nekaj žvižgov navijačev.