Prijeli so ju v okviru preiskave domnevnega vohunjenja Združenih arabskih emiratov, je dodala agencija, ni pa poročala, kdaj so ju prijeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hašokdžija, novinarja ameriškega Washington Posta in ostrega kritika savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, so ubili 2. oktobra lani v prostorih savdskega konzulata v Carigradu, kamor je šel urejat dokumente za poroko. Njegovega trupla niso nikoli našli.

Savdska Arabija je sprva zanikala kakršnokoli vpletenost v umor, nato pa pod mednarodnimi pritiski zanj obtožila »odpadnike« med agenti obveščevalne službe. Obtožili so enajst od 21 priprtih, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

Kljub temu primer ostaja nejasen, vključno z vlogo dejanskega vladarja Savdske Arabije, vplivnega prestolonaslednika Salmana. Turški visoki predstavniki in mediji so ga večkrat neposredno obtožil za novinarjevo smrt.

Turčija ima občutljive odnose s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, arabskima državama, ki izvajata gospodarsko blokado Katarja, ki je ena tesnih zaveznic Ankare.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že večkrat dejal, da bodo nadaljevali preiskavo Hašokdžijeve smrti, ob tem pa kritiziral pomanjkanje sodelovanja Rijada.