V sredo zjutraj je bilo pripravljenih kar 180 slovenskih kriminalistov in policistov, da izpeljejo udarno akcijo zoper skupino slovenskih državljanov, ki naj bi organizirala mednarodni prevoz in preprodajo kokaina. Dobili so namreč informacijo, da je k nam na poti kar 15 kilogramov kokaina. Sklepno dejanje policijske preiskave pod vodstvom Policijske uprave Maribor ni doživelo pričakovanega razpleta.

Čeprav so enajst sklopov hišnih preiskav izvajali vse do zgodnjih četrtkovih jutranjih ur, policisti niso odkrili pričakovane pošiljke iz Španije, ki bi ob veleprodaji presegla najmanj pol milijona evrov. Zadovoljiti so se morali z zasegom 300 gramov kokaina in 160.000 evri gotovine ter z aretacijo devetih oseb.

»Izplen je takšen, kot je«

Opisanega neuradnega razpleta, ki nam ga je potrdilo več dobro obveščenih virov, v Policijski upravi Maribor danes niso želeli komentirati. Po besedah Andreja Kolbla, pomočnika vodje sektorja mariborske kriminalistične policije, je bil »izplen takšen, kot je«.

Na hudodelsko združbo, v kateri naj bi bilo aktivnih več Mariborčanov, so kriminalisti postali pozorni pred letom dni, ko je v Madridu spodletela primopredaja skoraj 28 kilogramov kokaina. Preiskovalci so posumili, da sta Mariborčan Tomaž P. in njegova spremljevalka mamilo pretihotapila z Balearskih otokov, prevzemnik pa naj bi bil nek Španec. Vsi skupaj naj bi bili del kriminalne mreže, ki je južnoameriški kokain transportirala po Evropi, med drugim tudi v Slovenijo, na Balkan in na Dansko.

Zoper osumljence so kriminalisti začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe, najprej v Španiji, nato tudi v Sloveniji, opravljenih je bilo tudi več navideznih odkupov mamil. V tujini so v več ločenih akcijah lani zasegli skupaj 230 kilogramov kokaina, dva kilograma heroina in 42 kilogramov hašiša.

»Prav tako so hudodelski združbi zasegli štiri osebna vozila s posebej prirejenim prostorom za tihotapljenje prepovedanih drog,« je razložil Kolbl. Uspešni so bili tudi v Sloveniji, tako so v preteklem letu zasegli 3,5 kilograma kokaina in tri pištole. Z mamilom bi ob prodaji na debelo zaslužil približno 140.000 evrov. Tedaj je bila odvzeta prostost dvema osumljencema, ki jo povezujejo z obravnavano kriminalno združbo in sta že v zaporu.

Ovadili so jih zaradi suma storitve kaznivih dejanj

V sredo so policisti odvzeli prostost devetim osebam; moški so stari med 26 in 62 leti, osumljenki pa sta stari 28 in 47 let. Vsi razen enega, ki ima dvojno državljanstvo, so državljani Slovenije, je razkril Kolbl. Tri so danes izpustili na prostost, šesterico pa so privedli pred preiskovalnega sodnika. Vse vpletene bodo ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, omogočanja uživanja drog in nedovoljene posesti orožja.

Med pridržanimi je več specialnih povratnikov, starih znancev policije in strani črne kronike, ki so v preteklosti že odslužili prisojene zaporne kazni. Borutu B. so kriminalisti pred 20 leti očitali večmilijonsko davčno utajo pri prodaji naftnih derivatov na črno, leta 2001 je bil pravnomočno obsojen zaradi napeljevanja k izsiljevanju, leta 2017 pa je bil obsojen zaradi članstva v kriminalni združbi, ki je v Lenartu sadila konopljo. Osumljeni Sašo T. je bil leta 2012 obsojen kot član hudodelske združbe, ki naj bi preprodajala mamila. Mariborčana Vojka P. kriminalisti že tri desetletja obravnavajo zaradi kaznivih dejanj, povezanih s trgovino s prepovedanimi drogami.