Demokrati so po objavi urejenega poročila začeli prizadevanja za pridobitev celotnega poročila preiskave, brez zakritih delov, da bi iz njega pridobili za Trumpa obremenilne podrobnosti. Prizadevajo si tudi, da bi posebni tožilec Robert Mueller, ki je vodil preiskavo, pričal pred kongresom, poroča britanski BBC. Poročilo, objavljeno v četrtek, je namreč revidirano, v njem so zakrite nekatere informacije, ki bi lahko po mnenju obveščevalcev razkrile vire in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi se lahko nanašale na tekoče pravosodne postopke. Gre tudi za informacije, ki bi lahko vplivale na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je že v četrtek poudarila, da je zdaj bolj kot kdajkoli nujno pričanje Muellerja pred kongresom. Pravosodni minister William Barr je namreč priznal, da je imela Trumpova ekipa pred tem vpogled vanj, je tvitnila. Kot je za BBC dejala kongresnica Jackie Speier, je Mueller "v bistvu vrgel žogo kongresu" in dejal, naj opravi svoje delo glede predsednikovega oviranja pravosodja.

Demokrati so napadli tudi Barra in ga obtožili, da jih je zavajal s povzetkom ugotovitev poročila o tem, ali je Trump oviral pravosodje. Predsednik odbora spodnjega doma kongresa za pravosodje Jerry Nadler ga je obtožil, da je zato, da zaščiti predsednika, pokazal "vznemirjujočo pripravljenost spodkopati svoje lastno ministrstvo". Pred objavo poročila je namreč Barr na novinarski konferenci predstavil njegove povzetke in med drugim dejal, da Trump ni z nobenim dejanjem skušal ovirati Muellerjeve preiskave.

Mueller, ki je v poročilu zapisal, da ni ugotovil kaznive zarote med Trumpovo volilno kampanjo in Rusijo, pa medtem na podlagi dokazov Trumpa ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja oziroma preiskave, čeprav ni ugotovil, da bi storil kaznivo dejanje. "Če bi bili prepričani, da po podrobni preiskavi dejstev predsednik jasno ni oviral pravosodja, bi to tudi zapisali. Na podlagi dejstev in pravnih standardov pa ne moremo tako presoditi," piše v poročilu. V poročilu je preučil deset dejanj Trumpa glede oviranja pravosodja, ki so večinoma potekala na očeh javnosti. Do oviranja preiskave pa ni prišlo samo zato, ker člani njegove administracije niso hoteli izvršiti njegovih ukazov, navaja BBC.

Tako je npr. iz poročila razvidno, da svetovalec Bele hiše Don McGahn ni poklical namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu naročil, da odstavi Muellerja zaradi konflikta interesov samo mesec dni po imenovanju maja 2017, kot mu je to naročil Trump. McGahn je raje odstopil. Preiskovalci so pisne odgovore predsednika na njihova vprašanja označili kot neustrezna, a so se odločili, da ne bodo začeli verjetno dolge pravne bitke za to, da bi dobili dovoljenje za zaslišanje predsednika, kot glavne ugotovitve poročila še navaja BBC.

Kremelj: Muellerjevo poročilo ne prinaša nobenih dokazov o ruskem vmešavanju

Poročilo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja ni predstavilo nobenih dokazov o kakršnem koli vmešavanju Rusije v ameriške volitve leta 2016, so danes poudarili v Moskvi. Kremelj je pri tem izrazil obžalovanje zaradi vpliva, ki ga ima dokument na odnose med državama.

»Poročilo ne vsebuje nobenih utemeljenih dokazov o tem, da se je Rusija vmešavala v volilni proces v ZDA,« je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in poudaril, da v četrtek objavljeno urejeno poročilo ne vsebuje »nobenih novih informacij«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Od začetka te preiskave smo trdili, da ne glede na to, kaj preiskovalci počnejo, ne bodo našli nobenega vmešavanja (...), ker ga ni bilo,« poročilo pa to potrjuje, je dejal Peskov.