Projekt zbira sredstva na spletni platformi za množično zbiranje sredstev, kjer je v le nekaj dnevih zbral več kot načrtovanih 40.000 dolarjev, kampanja pa traja še 25 dni.

Manjkajoča fotografska oprema

Kot fotografi in fotografski navdušenci so Marko Pirc, Gaja Zornada, Jure Lajlar in Jure Novak sami spoznali, kako je, ko imaš pred sabo popoln prizor, za katerega bi potreboval le še kanček dodatne opreme, da bi ga lahko pretvoril v izjemno digitalno fotografijo. Zato se je ekipa LIT Vision odločila, da mobilni fotografiji priskrbi manjkajočo dodatno fotografsko opremo, ki jo DSLR-fotografija že ima. Ker prihajajo s področij optike, snemalnih sistemov, svetlobnih algoritmov in softverskega inženirstva, je bila logična izbira za prvi izdelek prav ksenonska bliskavica.

Nov pristop k fleš fotografiji

Z LIT Flash sodobni fotograf pridobi močan vir za nadzor svetlobe in možnost daljinskega brezžičnega proženja, kar prinaša svobodo gibanja in oblikovanja svetlobe, kar v mobilni fotografiji prej ni bilo mogoče. Z inovativno bliskavico je možno sprotno dinamično osvetljevanje s premikanjem okrog scene – nekaj, za kar drugače potrebujemo asistenta. Zahtevne fotografske postavitve poenostavi z intuitivno rabo ter omogoči hitro kreativno produkcijo. Ekipa je vse gradivo za predstavitveno kampanjo na kickstarterju posnela z različnimi pametnimi telefoni in prototipom LIT Flash. Med razvojem in testiranjem so sodelovali tudi z znanimi slovenskimi fotografinjami in fotografi.

Narejeno za mobilno generacijo

»Bliskavica LIT Flash je prva svoje vrste, ki je zasnovana izključno za uporabo s pametnim telefonom. Z upoštevanjem principov dobrega oblikovanja izkušnje mobilne aplikacije in izpostavljeno učno vsebino bomo opolnomočili tiste fotografe, ki se bodo s fleš fotografijo šele spoznali, in njihove bolj vešče kolege,« pravi Marko Pirc, soustanovitelj in vodja LIT Vision, katerega prejšnji startup Lumu je dodobra pretresel svet svetlomerov. LIT Flash bodo podporniki prejeli januarja 2020. Pričakovana redna prodajna cena je 329 dolarjev, medtem ko se cene na kickstarterju začnejo že pri 179 dolarjih. Če bliskavico izgubite, si boste lahko pomagali z anonimizirano mrežo za iskanje bluetooth naprav, ki jo poganja trboveljski startup Chipolo.