Zmagovalka je tako kot lani podbreška potica, ki jo je tokrat spekla Marija Štaut. Srebrno priznanje je prejela lešnikova potica, ki jo je spekla Terezija Lipar iz Šentjerneja, bronasto pa je žirija podelila potici iz stoodstotne polnozrnate pirine moke s kokosovim nadevom, ki jo je spekla Katja Štajdohar iz Novega mesta.

Videz, struktura, okus in vonj

Letošnjo strokovno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjig o poticah, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka. Komisija se je sestala že v torek, 16. aprila, in ocenjevala prispele potice, pri čemer je upoštevala zunanji videz, notranjo strukturo, okus in vonj potice, pa tudi njeno inovativnost, čeprav so v končni oceni prevladali zlasti videz, okus in povezanost vseh sestavin, kajti »prava tradicionalna slovenska potica mora biti lepa na pogled, pravilno zvita, ravno prav sočna in seveda okusna,« so poudarjali vsi člani žirije.

54 potic iz vse Slovenije

»Na ocenjevanje je prispelo 54 potic iz vse Slovenije. Po številu potic je letošnji festival ostal na lanski ravni, je pa od preteklih dveh močno napredovala ustvarjalnost avtorjev pri nadevih. Še vedno so ostali pri uporabi domačih, lokalnih sestavin zanje, a so jih bistveno bolj domiselno kombinirali,« je povedal predsednik strokovne žirije prof. dr. Janez Bogataj. Večina potic je bila pravilne okrogle oblike s pokončnimi rebri, zelo malo je bilo štrukljev in samo dve potratni potici, ki ne sodita v kategorijo potic temveč zloženk oziroma pogač, kajti potica je testeni okrogel zvitek z različnimi nadevi, ki je pečen v okroglem pekaču potičniku.

Veliko inovativnih orehovih potic

Še vedno je bilo med poticami na ocenjevanju veliko orehovih, vendar že nekoliko nadgrajenih z brusnicami, makom, pehtranom, ajdo, kokosom, suhim sadjem, lanom, čokolado … Zmagovalno potico je spekla Marija Štaut iz Podbrezij, članica lani ustanovljenega društva podeželskih žena Podbreška potica. »Lansko leto smo gospodinje iz kulturnega društva Tabor Podbrezje začele peči podbreško potico. Recept zanjo je po starih zapiskih Falentove Rezke, ki ga je v svoji hiši našla Veronika Aljančič, dodelala Barbka Pogačnik. Veronika in Barbka sta ga preizkusili, pekli celo sezono in tako se je rodila podbreška potica. V njej je 17 sestavin, od tega jih je 12 lokalnega izvora od podbreških kmetov in proizvajalcev, potičnica, v kateri jo pečemo, pa je iz Komende. Naša potica je šla že v Strassbourg, v Nemčijo, v Kanado ...; pri promociji nam pomaga Jernej Jeglič, tako da se kar dogaja,« je povedala Marija Štaut.

Ponosni na tradicijo, a razočarani nad šolami

Prof. dr. Janez Bogataj je na prireditvi v imenu strokovne komisije povedal, da smo Slovenci lahko resnično ponosni na svojo tradicijo in delo, ga pa skrbi za prihodnost slovenske kuhe in peke, saj smo na festival dobili le dve prijavi dijakov in študentov gostinskih šol, za katere v Sloveniji, navkljub popularnim kulinaričnim oddajam in resničnostnim šovom na televiziji, pravega zanimanja med mladimi ni: »Zelo sem bil razočaran, kot pedagog pa sploh, da je bil tako šibek odziv naših gostinskih šol. Naj bo to sporočilo šolskemu ministrstvu, da bo treba dati na tehtnico, kaj je za našo mladino pomembno in kaj je manj pomembno, kje jih posiljujemo s pretiranimi vsebinami in kje bi morali graditi tisto, čemur rečemo z eno besedo državljanska vzgoja.«

V prodajo za dobrodelne namene

Vseh 54 potic je šlo v prodajo, izkupiček pa so namenili območnemu odboru Rdečega križa, ki bo zbrana sredstva razdelila socialno šibkejšim družinam v lokalnem okolju, da se bodo tudi v njih otroci lahko veselili praznikov. Poleg tega je organizator nekaj potic izvzel iz prodaje in jih neposredno podaril območni organizaciji RKS, da jih razdeli tistim, ki si je drugače morda ne bi mogli privoščiti. Vesna Dular, predsednica novomeškega Rdečega križa je obljubila, da bo prihodnje leto med tekmovalkami tudi njena potica, o dobrodelni noti Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec pa je povedala: »OZ RK Novo mesto se zahvaljuje vsem avtorjem teh čudovitih lepotic – potic. Na našem območju je okrog 400 družin, ki potrebujejo občasno pomoč, in veseli smo, da jih lahko razveselimo.«