Pirhi, šunka, hren, potica, vino in čokoladna jajčka veljajo za nepogrešljivo stalnico velikonočnega pogrinjka, a če ste se klasičnega serviranja teh živil naveličali, vam ponujamo idejo za malce drugačen velikonočni zajtrk.

Popečeni kruhki s šunko in jajcem

Zveni kot nezdrava vsakdanja razvada, a v resnici je ta jed veliko več kot to. Očitno je, da je ustvarjena za sladokusce, ki uživajo v okusih velikonočnih praznikov. Rezino kruha, premazanega z maslom in nadevanega s topljenim sirčkom, popecite. V skledi zmešajte zeleno solato ali rukolo in lističe peteršilja ter zelenjavi dodajte oljčno olje, sol, poper in limonov sok. S tem nadevajte popečeno rezino kruha. Po solati lično razporedite rezino šunke ali pršuta, na sredino dodajte žličko kremnega hrena in jed dovršite s poširanim jajcem. Mar tudi vam to zveni kot velikonočni sendvič za prave gurmane? Svetujemo, da jed pospremite s kozarcem modrega pinota iz Vinske kleti Zlati grič.

Osvežujoča jagodno-vinska sladica

Po bogato obloženem sendviču bo prijala osvežujoča sladica. Predlagamo, da postrežete zares impresivno sladico, katere skrivnost se skriva v osvežujočem in medenem renskem rizlingu iz Vinske kleti Zlati grič. 750 ml ga v kozici zmešajte s sladkorjem (tretjina skodelice). Zavrite in dodajte marelice (polovico skodelice). Kuhajte 2 minuti in nato dodajte še narezane jagode (0,5 kg). Zmanjšajte ogenj in kuhajte toliko časa, da se sadje zmehča – približno 3 minute. Sadno mešanico ohladite. Servirajte v visokih kozarcih in okrasite z vejico mete ali pehtrana. Za še bolj poln, kremen okus prek jagodno-vinskega napitka prelijte žlico stepene sladke smetane.

Čokoladna gnezdeca

Seveda boste ob izboru vinske sladice potrebovali še nadomestek sladice za najmlajše. Svetujemo vam, da v izbor sladice vključite nepogrešljiv element velikonočnih praznikov, čokoladna jajčka, in iz njih napravite čokoladna gnezdeca. Gre za izredno preprosto sladico, za katero vam ne bo treba ogreti niti pečice. V loncu skuhajte suhe slive (100 g), da postanejo mehke. V kozici stalite maslo (50 g) in temno čokolado (200 g), dodajte narezane slive, kakav v prahu (2 čajni žlički), ovsene kosmiče (120 g) in zdrobljene lešnike (50 g) ter vse skupaj oblikujte v gnezdeca. Na sredino gnezdeca pritisnite čokoladno jajce ali dve ter vse skupaj postavite v hladilnik vsaj za eno uro, da se sestavine sprimejo in čokolada strdi.