Severna Irska ni samo tisti del Britanije, ki je zaradi brexita najbolj obremenjen z negotovo prihodnostjo, ampak tudi tisti del, ki je najbolj obremenjen s preteklostjo. Zaradi slednje se mnogi v tej britanski pokrajini zdaj bojijo, da so svojo prihodnost že videli in izkusili v četrtek zvečer v Londonderryju, drugem največjem mestu na Severnem Irskem.

Velikonočni mir in vstaja

Mlada, komaj 29-letna novinarka Lyra McKee je umrla zaradi nasilja, ki je izbruhnilo med policijsko preiskavo v Londonderryju v četrtek zvečer, na predvečer 21. obletnice podpisa velikonočnega miru. Mnogi, ki so na Severnem Irskem obremenjeni s preteklostjo, pa se med velikonočnimi prazniki raje spomnijo velikonočne vstaje proti britanski kroni leta 1916, ki je nekaj let kasneje pripeljala do neodvisnosti večjega dela irskega otoka. Policija, ki preiskuje umor najbolj obetavne severnoirske novinarke – ta je bila na prizorišču nasilja, da bi poročala o njem –, še ne ve, čigava krogla ali krogle so jo ubile, pravi pa, da gre za teroristično dejanje in da je zelo verjetno odgovorna Nova Ira, ki zaradi brexitskega kaosa spet postaja vse bolj aktivna. Ne umorjeni novinarki ne njenemu zaročencu in družini ne pomagajo lepe besede politikov in vseh drugih, pa naj gre za britansko premierko Thereso May, ki pravi, da je njen umor šokanten in nesmiseln, ali irskega premierja Lea Varadkarja, ki pravi, da je Lyra McKee s svojim novinarskim delom in aktivizmom »spreminjala življenja« in da ni šlo za napad na eno državljanko, ampak za »napad na vse nas, na naš narod in na naše svoboščine«.

Nasilni protesti in umor

Uradno še ni znano, zakaj se je policija ravno na predvečer obletnice sklenitve velikonočnega miru odločila za preiskavo v Londonderryju, znano pa je, da je med preiskavo, ki je sprožila nasilne proteste, nekdo uporabil strelno orožje. Severnoirska policija pravi, da gre za oboroženega moškega, ki je v četrtek zvečer okoli 23. ure v četrti Creggan streljal na policijo. Nekdo od navzočih je s pametnim telefonom posnel dogajanje in na posnetku ujel maskiranega moškega, ki kleči in s pištolo strelja na policiste. Zadel je novinarko, ki je stala ob enem od policijskih vozil. S policijskim terenskim vozilom so jo hudo ranjeno nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer pa je kmalu zatem umrla. Morilec je pobegnil s prizorišča.

Lyra McKee je prva ubita novinarka v Britaniji po letu 2001, ko so prav tako na Severnem Irskem v mestu Lurgan ustrelili in ubili 51-letnega preiskovalnega novinarja Martina O'Hagana. Drugih ubitih novinarjev v Britaniji od leta 1992 naprej ni bilo, sodeč po podatkih Odbora za zaščito novinarjev (CPJ).

Enotnost politikov

Voditelji šestih največji severnoirskih protestantskih in katoliških strank so v skupni izjavi zapisali, da »smo združeni in da zavračamo odgovorne za ta gnusen zločin«. Dodali so, da je »Lyrin umor tudi napad na vse ljudi v tej skupnosti, na mir in na demokratične procese« in da gre za »nesmiseln in jalov poskus uničenja napredka, doseženega v preteklih dvajsetih letih, ki uživa splošno podporo ljudi«.

Severnoirsko policijo pa skrbi povečana aktivnost republikanskih skrajnežev. Vsako leto ob tem času se boji izbruha nasilja, kajti skrajneži radi na nasilen način praznujejo obletnico velikonočne vstaje proti Britancem. Govori se, da so se za preiskavo v Londonderryju v četrtek zvečer odločili zaradi obveščevalnih podatkov o skritem orožju in strelivu. Policija se je bala, da bi ga Nova Ira utegnila uporabiti med velikonočnimi prazniki.