Pred nogometaši v slovenski ligi je še zadnja četrtina prvenstva. 28. krog bo raztegnjen na kar štiri dni. Danes bosta tekmi Olimpija – Gorica in Celje – Aluminij, saj bodo Ljubljančani in Kidričani že v torek med seboj igrali povratno tekmo polfinala slovenskega pokala. Jutri bosta tekmi Triglav – Mura (ob 14.45) in Maribor – Rudar (ob 17. uri) ter šele v ponedeljek Krško – Domžale (ob 18. uri).

Olimpija – Goricadanes ob 16. uri, sodnik: Glažar

Novi trener Olimpije Safet Hadžić je hitro spoznal, da v slačilnici nima dovolj kakovosti za igro po svojih kriterijih: igra z veliko posestjo žoge in dinamike ter brez klasičnega napadalca. Za nameček Olimpija fizično začne padati po uri igre, kar vnaša dodatno nervozo v ekipo. »Tudi Gorica ima svoje probleme, a največja težava je v nas. Imam toliko dela s svojo ekipo, da se z Gorico ne morem obremenjevati. Če v tekmo ne bomo šli stoodstotno, bomo imeli velike težave. Moramo začeti zmagovati s slogom,« opozarja Safet Hadžić, ki si želi, da bi bil trener dlje kot le do konca sezone. Danes bo moral ekipo sestaviti brez vezista Tomića (kartoni) in verjetno driblerja Suljića (včeraj zaradi poškodbe ni treniral). Za nameček bo moral delati kompromise, saj izmed sedmih tujcev zunaj EU lahko igrajo le trije. V ekipo se vrača Brkić, standardna člana sta še Bagnack in Boakye, Putinčanin pa bi bil logična zamenjava za Tomića. Morda bo pritisk manjši, saj je Milan Mandarić za teden, dva odpotoval iz Ljubljane. »Trener ima nove ideje, ki jih je treba čim hitreje prenesti na igrišče. Upam, da bomo videti precej boljše kot proti Aluminiju,« je dodal kapetan Nejc Vidmar.

Gorica je spomladi na osmih tekmah osvojila le štiri točke. Zamenjava Nermina Bašića ni prinesla napredka, ampak nov šok. Njegov naslednik Saša Kolman je bil neuspešen v derbiju dna s Krškim, za nameček pa je bil še izključen, zato bo ekipo v Stožicah vodil pomočnik Florjan Debenjak. Da bi se na klop usedel nekdanji slovenski selektor Tomaž Kavčič, ki je bil igralec in trener Gorice, bo očitno le neizpolnjena želja vplivnih posameznikov na severnem Primorskem. Glede na zadnje dogajanje v Gorici problem ni bil trener Miran Srebrnič, ampak dogajanje v klubskih pisarnah in slačilnici.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Andrejašič, Bagnack, Maksimenko, Jurčević, Boakye, Brkić, Valenčič, Savić, Kronaveter, Kidrič. Gorica: Sorčan, Celcer, Oršolić, Lipušček, Kavčič, Šipek, Velikonja, Grudina, Osuji, Smailagić, Halilović. Naš namig: 1.

Celje – Aluminijdanes ob 18.15, sodnik: Matković

Neposreden obračun tekmecev za evropsko vozovnico. V minulem krogu so oboji izgubili z 0:2, Celje doma z Muro in Aluminij v Stožicah z Olimpijo. Še posebej boleč je bil poraz Celjanov, saj jim je Mura oba gola zabila že v prvih štirih minutah. »Ne smemo si več dovoliti medlega vstopa v tekmo brez dvoboja, odločnosti in pobiranja drugih žog. Boj za Evropo je popolnoma odprt, en teden si razočaran, drugi teden vesel. Vsaka tekma odslej bo odločilna. Skrivnosti med ekipami ni, mi pa moramo popraviti vtis s tekme proti Muri,« pravi trener Celja Dušan Kosič.

Trener Aluminija Oliver Bogatinov je preudarno, potrpežljivo in spretno sestavil igralski mozaik po zimskih odhodih Tahiraja, Kidriča in Gliha. Ekipa ima znova rep in glavo z vizijo, zato jih ne zanima le obstanek, ampak tudi Evropa. »V garderobi imamo lepo frazo: ko skačemo v vodo, najprej gledamo ne le na to, kako je visoka, ampak tudi, koliko je globoka. Ker je naš osnovni cilj obstanek, za zdaj gledamo navzdol, a ob enajstih točkah prednosti pred devetim mestom počasi že gledamo tudi navzgor. Morda bo letos tudi četrto mesto prineslo nastop v Evropi,« pravi trener Oliver Bogatinov.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Flis, Travner, Zaletel, Pišek, Cvek, Požeg Vancaš, Brecl, Kerin, Pungaršek, Vizinger. Aluminij: Janžekovič, Koblar, Martinović, Horvat, Vrbanec, Muminović, Kontek, Petrovič, Štor, Matjašič, Krajnc. Naš namig: 0.