Odbojkarji ACH Volleyja so letošnjo sezono sklenili na podoben način kot že zadnjih 14 – z osvojitvijo naslova državnega prvaka. To jim je uspelo na nadvse prepričljiv način, saj so Calcit Volley v finalu odpravili s 3:0 v zmagah. Potem ko so prvi dve tekmi dobili s 3:2 in 3:0, so bili danes boljši s 3:1 (19, 21, –16, 19). Po zmagah v slovenskem pokalu in srednjeevropski ligi so tako dvignili še tretjo lovoriko v sezoni, kar jim je nazadnje uspelo pred šestimi leti.

Kamničani so po bledi ponedeljkovi domači predstavi upali, da se jim bo v dvorani Tivoli posrečila podobno dobra predstava kot pred tednom dni, ko so Ljubljančane mučili kar dve uri in pol. »Gremo na glavo,« so napovedovali pred današnjim tretjim finalnim dvobojem. Začetek ni bil slab in je obetal razburljiv obračun. Ekipi sta se v uvodnem nizu večkrat izmenjali v vodstvu, vendar počasi, a vztrajno se je začel set prevešati v korist domačih. ACH Volley je napravil manj napak, imel boljši sprejem in vpisal tudi blok več ter v končnico vstopil s tremi točkami prednosti. Gostje so postajali vse bolj frustrirani, kar je bila le voda na mlin njihovega tekmeca. Po 21. točki domačih se je Calcitu še uspelo približati na dve točki zaostanka, a to je bilo z njihove strani tudi vse, saj je ACH Volley odgovoril z delnim izidom 4:0 in osvojil niz.

Ni bilo presenečenje, da se je drugi niz začel podobno, kot se je končal prvi. Branilci državnega naslova so hitro pobegnili na plus tri. Vse bolj je kazalo, da bodo Ljubljančani ta set dobili še hitreje kot prejšnjega, a sledil je nekoliko nepričakovan zasuk. Zbranost igralcem trenerja Matije Pleška je popustila, kar so Kamničani izkoristili in s štirimi zaporednimi doseženimi točkami zaostanek 8:9 spremenili v vodstvo z 11:9, nekaj minut pozneje pa prišli do najvišje prednosti 12:16. A kriza ACH Volleyja je bila kratkega roka. Že kmalu je stvari ponovno vzel v svoje roke in povedel pri 20:19, vodstva pa nato ni več izpustil iz rok. Pri tem velja dodati, da je pri oranžnih izstopala zlasti dobra igra v bloku, saj so jih dosegli kar sedem.

Po videnem v prvih dveh nizih je bilo vse več indicev, da bo tretji tudi zadnji. Bržkone so podobno razmišljali tudi domači odbojkarji, a se pošteno ušteli. Calcit se je vrnil v velikem slogu in odigral daleč najboljši niz v celotnem finalu. V njem so igrali poletno, nasprotnika nadigrali v vseh elementih odbojkarske igre, kar se je odrazilo tudi na rezultatu. Na polovici niza so vodili že za sedem (5:12), na koncu pa ga dobili s kar 25:16. A izvrstne predstave varovanci Aleša Hribarja niso več ponovili, četudi so si to še tako želeli. Na koncu so prevladale izkušnje in kakovost ACH Volleyja, ki je vodil praktično cel niz, ga dobil s 25:19 in znova zasluženo postal najboljši klub v državi.

»Pokazali smo lepo in všečno odbojko in rezultat je prišel. Mislim, da smo naslov osvojili zasluženo, saj smo prvenstvo sklenili brez poraza, kar se ni zgodilo že kar dolgo,« je po zmagi dejal Matija Pleško, ki je sezono začel kot igralec ACH Volleyja, zaključil pa kot njegov trener. Tudi zato ne preseneča, da je pokal dvignil oblečen kar v igralski dres. »Zelo mi je žal, da kariere nisem sklenil na igrišču. Za zadnjo točko sem celo razmišljal, da bi skočil na igrišče, a bi bil verjetno izključen. V dresu sicer nisem nameraval proslavljati, je bilo bolj naključno,« je še povedal Pleško, čigar trenerska prihodnost na klopi kluba za zdaj ostaja neznanka.

Odbojkarice GEN-I Volleyja in Nove KBM Branika bodo danes ob 20. uri v Novi Gorici odigrale tretjo tekmo finala državnega prvenstva. Z 2:0 v zmagah vodijo Mariborčanke, ki že danes lahko osvojijo svoj 16. naslov slovenskih prvakinj.