V pridigi med mašo je izrazil željo, da bi nam to dejanje pomagalo, da bi bili v medsebojnih odnosih bolj podobni služabnikom - bolj prijazni in bratski v služenju. »To je tisto, kar nam govori Jezus in kar nam govori evangelij,« je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež je pokleknil pred vsakega zapornika in jim iz srebrnega vrča polil vodo na desno nogo, jo posušil z belo brisačo ter jo poljubil, preden se je rokoval z zapornikom. Nekateri so nato poljubili papeževo roko.

Med obredom je sveti oče nosil predpasnik z napisom: »Ti mi noge umivaš?«, ki mu ga je podaril Francois Ayim iz Misijona upanje in dejavna ljubezen, navaja Radio Vatikan.

V obredu je sodelovalo devet zapornikov iz Italije, eden iz Brazilije, eden iz Slonokoščene obale ter eden iz Maroka.

Mašo so zaključili z izmenjavo daril in ob ploskanju navzočih.

Noge umival že šestič

Z umivanjem nog se kristjani na veliki četrtek spominjajo, kako je Jezus to pred zadnjo večerjo storil 12 apostolom in s tem pokazal, da njihov voditelj lahko naredi tudi najbolj ponižno dejanje.

Papež je obred umivanja nog na veliki četrtek v Rimu oziroma njegovi okolici obhajal že šestič. Med drugim je obred izvedel v zaporu za mladoletne, pa tudi v sprejemnem centru za prosilce za azil.

Na veliki petek bo papež v rimskem Koloseju vodil križev pot, v soboto pa velikonočno vigilijo. Na veliko noč pa bo podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).