Boji v končnici so se v košarkarski ligi NBA povsem razplamteli. Znova se potrjuje že znano pravilo, da se v tekmah na izločanje v najmočnejši košarkarski ligi na svetu igra povsem drugačna košarka kot v rednem delu, saj popuščanja ni. Ker je za igralci vseeno že dolga sezona, se velikokrat zgodi, da pride tudi do poškodb. Zdravstvene težave so prizadele aktualne prvake lige NBA Golden State Warriors, saj si je pri presenetljivem porazu na drugi tekmi proti LA Clippers, ko so zapravili kar 31 točk prednosti, mišico (kvadriceps) na levi nogi strgal krilni center DeMarcus Cousins, zato je zanj končnica skoraj gotovo že izgubljena.

»Operacija ne bo potrebna, a v končnici nanj bržkone ne bomo več mogli računati. Najbolj realno je, da bo za okrevanje potreboval nekaj mesecev. Vseeno pa obstaja trohica upanja. Rick Celebrini (šef zdravstvene službe pri Golden Statu, op. p.) mi je dejal, da se v določenih situacijah mišica hitreje zarase. Držimo pesti, da bo tako v primeru DeMarcusa,« je povedal trener Golden Stata Steve Kerr. Za Cousinsa je to druga hujša poškodba v kratkem času. Ko je lani igral za New Orleans, si je strgal ahilovo tetivo, zaradi česar je počival skoraj leto dni in se na parket vrnil letos januarja. Poleti je podpisal enoletno pogodbo z Golden Statom za 5,3 milijone dolarjev, kar je za igralca njegove kakovosti precej nizka številka, a si je 28-letni krilni center silno želel do šampionskega prstana. Moštvo iz Oaklanda še vedno velja za glavnega favorita v boju za prvaka, a mu Cousins na najbolj pomembnih tekmah skoraj gotovo ne bo mogel pomagati.

Kot po maslu pa gre za zdaj Milwaukeeju, ki je po rednem delu osvojil prvo mesto v vzhodni konferenci. Trener Mike Budenholzer, ki je glavni kandidat za trenerja leta, ima na voljo izredno kakovostno moštvo in dolgo klop, zato mnogi vidijo Milwaukee kot resnega kandidata za naslov prvaka. Prvo ime je seveda Grk Giannis Antetokounmpo, glavno presenečenje pa Brook Lopez (poleti je z Milwaukeejem podpisal enoletno pogodbo za 3,4 milijona dolarjev), ki se je iz težkega centra prelevil v odličnega strelca za tri točke. S tem, ko se je preselil izpod koša in postal nevaren strelec z razdalje, je sprostil prostor v raketi za »smrtonosne« prodore Antetokoumnpa, kar se je ob odlični igri tudi drugih igralcev za zdaj izkazalo za dobitno kombinacijo.

»Lopez se je izkazal kot zadetek v polno. Z njim smo razširili igro v napadu in nas je resnično težko ustaviti,« pravi Giannis Antetokounmpo, ki ima s soigralci na tekmah v končnici dodatnega navijača. To je legendarni Kareem Abdul-Jabbar, ki je bil v sezoni 1970/71 najbolj zaslužen za to, da je Milwaukee osvojil za zdaj edini naslov prvaka v ligi NBA. 72-letni Abbul-Jabaar sanja o tem, da bo doživel tudi drugega, a bo treba za resno oceno kakovosti moštva vseeno še nekoliko počakati. Detroit je namreč brez Blaka Griffina, ki ga muči poškodba kolena, povsem nekonkurenčen.