Kaj kaže na »zmernost« SDS in njenih poslancev? Ali je to spotikanje in črnjenje slovenskih kandidatov za mednarodne funkcije? Ali »internacionalizacija« notranjepolitičnih tem? Klicanje evropske »trojke« v Slovenijo? Nastopi v evropskih institucijah, ki dajejo prednost politični lojalnosti evropski (skrajni) desnici pred interesi svoje države? Nelojalnost do domovine v zvezi z arbitražnim sporazumom? Tajna dogovarjanja s Sanaderjem? Simpatije do skrajno desnega gibanja identitarcev? Podcenjevanje paravojaške formacije Varda? Zmerjanje novinark, ki se ne podrejajo volji SDS, za prostitutke? Grobi napadi na pravosodje? Podtikanje, ponarejanje dokumentov in prirejanje izjav političnih nasprotnikov? Objestna tožba proti državi za odškodnino zaradi zastarane (!) zadeve Patria? Ali »sovražni govor« v medijih, na množičnih forumih na spletu ter družbenih omrežjih s podpisom SDS? Morda organizacija »spontanih« protestov pred parlamentom in sodiščem?

In proevropskost SDS? Je to podpora Orbanovemu režimu? Ali je proevropska politika demoniziranje beguncev s ponavljanjem Orbanovih dezinformacij (ki jih je nadgradila s plakati z lažno informacijo o stroških za begunce)? Nasprotovanje dogovoru v EU o usklajenem humanitarnem delovanju? Predvolilne obljube SDS, da bo, v nasprotju z evropskim pravnim redom, naredila tujce, ki živijo in delajo v Sloveniji, za drugorazredne državljane? Ali izjave vodilnih esdeesovcev, da naj bi bili izdajalci in zapriseženi zavezniki nacističnih in fašističnih okupatorjev (ki so po drugi svetovni vojni v vseh državah razglašeni za vojne zločince) le žrtve komunizma, domobranci in druge kvizlinške formacije pa naj bi bile izraz »domoljubja« in ljubezni do boga? Ali so znamenje zmerne in proevropske politike stalni pritiski na javno radiotelevizijo in grožnje o ukinitvi RTV-prispevka?

»Zmerna« esdeesova politika je že bila obsojena na evropskem sodišču in Ustavnem sodišču RS glede desettisočev izbrisanih, posegov v pokojnine itd. Kljub razveljavitvi teh določb v Zujfu pa je SDS v predvolilnih letakih ponovno grozila s protiustavnimi posegi v pokojninski sistem. Komisija za nadzor varnostnih služb, ki jo prevladujoče sestavljajo člani desnih strank, je med drugim v svoji »zmernosti« zapisala, da varnostno tveganje predstavlja »velik delež prebivalcev, ki niso rojeni v Sloveniji«! V državnem zboru se vrstijo esdeesove ustavne obtožbe, interpelacije, pobude za referendume, ki skušajo ob pomanjkanju argumentov zgolj spodbujati sovražno politično atmosfero v Sloveniji.

Veliko je vprašanj, ki bi jih morala SDS pojasniti, da bi postala »zmerna in proevropska«. K temu tudi ne more prispevati pojav še bolj desno radikalne strančice, ki jo ustanavljajo nekateri izpostavljeni (bivši?) esdeesovci. A zgolj pojasnila SDS ne bodo zadostovala, med drugim bi se morala rešiti tudi nekaj žolčnih tviterašev…

Lojze Podobnik, Milan Gorjanc, Janez Butara, Boris Pogačar, Franc Medle, Jože Florijančič, Darko Kastelic, Mirko Ognjenović, Jože Butara, Branko Đukić, Jože Ribič, Boris Gregorčič, Remzo Skenderović

Civilna iniciativa SRP