»Ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več nobenemu drugemu predsedniku,« je še poudaril, potem ko je pravosodni minister William Barr danes predstavil in objavil urejeno poročilo posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Barr je poudaril, da predsednik ZDA ni z nobenim dejanjem skušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. »Bela hiša je v celoti sodelovala s preiskavo posebnega tožilstva, zagotavljala neomejen dostop do dokumentov kampanje in Bele hiše,« je dejal.

Mueller po ministrovih besedah navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi Trumpova kampanja sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve.

Dodal je še, da so predsednikovi osebni odvetniki imeli pred objavo vpogled v urejeno poročilo, a niso zahtevali zakritja nobene dodatne informacije. Prav tako Bela hiša ni zahtevala, da bi zaščitili njene interne informacije, je pojasnil.

Medtem so na spletu pravosodnega ministrstva objavili tudi celotno urejeno poročilo, ki so ga posredovali tudi kongresu. V njem so zakrite informacije, ki jih obravnava velika porota in ki bi lahko vplivale na tekoče pravosodne postopke. Barr je zakril tudi informacije, ki bi lahko po mnenju obveščevalcev razkrile vire in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi lahko vplivale na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

»Bela hiša je v celoti sodelovala s preiskavo posebnega tožilstva, zagotavljala neomejen dostop do dokumentov kampanje in Bele hiše,« je povedal Barr. Poleg tega svetovalcem ni dala nobenih navodil, kako naj pričajo, je dodal minister.

»Obenem predsednik ni storil nobenega dejanja, ki bi posebnemu tožilcu onemogočil dostop do dokumentov in prič, potrebnih za zaključek njegove preiskave,« je poudaril. V poročilu je opisanih deset primerov, ki bi lahko pomenili oviranje preiskave, a Mueller ni odločil o njih, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Ugotovitve, za katere bi morali biti hvaležni vsi Američani«

Mueller po Barrovih besedah navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi Trumpova kampanja sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve. »Vemo, da ruski operativci niso imeli podpore predsednika Trumpa ali njegove kampanje, niti niso imeli pomoči kateregakoli Američana, za katero bi vedeli,« je povedal. Za to ugotovitev bi morali po njegovih besedah biti hvaležni vsi Američani.

Pravosodni minister je dodal, da ni dokazov za to, da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade v računalnike. Prav tako niso sodelovali pri objavi ukradenih dokumentov in elektronske pošte na spletu.

Zdaj že nekdanji posebni tožilec Mueller je po preiskavi, ki jo je začel spomladi leta 2017, poročilo na 400 straneh 22. marca predal pravosodnemu ministru. Ta je že konec marca objavil kratek povzetek, v katerem je ugotovil, da Trumpova kampanja ni aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton. Glede oviranja pravosodja oziroma preiskave s strani predsednika Trumpa pa Mueller ni potrdil njegove krivde, a ga tudi ni opral krivde.

Trump je že ob objavi povzetka poročila poudaril, da to potrjuje, da njegova kampanja ni sodelovala z Rusijo. Razglasil je zmago ter skupaj s podporniki stopil v ofenzivo proti demokratom.