Na tekmovanju je sodelovalo 314 mladih z 99 idejami. Prispele poslovne modele iz vse Slovenije je ocenila 35-članska regionalna strokovna komisija, sestavljena iz podjetnikov, startup mentorjev, direktorjev in ključnih kadrov uspešnih slovenskih podjetij. Izbrali so 34 polfinalistov, ki so se predstavili petminutnih predstavitvah. Poleg nagrad iz nagradnega sklada 5000 evrov se najboljši dve dijaški ekipi neposredno uvrstita na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad, ki bo junija v ZDA – najboljši ekipi Primorski tehnološki park, organizator tekmovanja, krije stroške potovanja in prijavnino. Najboljša študentska rešitev pa bo predstavljena na največji startup konferenci v Sloveniji Podim.

Lovilec odpadkov v odtoku Avaga

Med osnovnošolci od 7. do 9. razreda je prvo mesto zasedel projekt Avaga, ki so ga pripravili člani ekipe Anej Remec, Gašper Samec, Ana Verč, Vahdet Dubinović in Andraž Mikuž. Avaga drain cleaner je vrhunski lovilec las in številnih odpadkov, ki se znajdejo v vašem odtoku. Je odlično mehansko sredstvo za čiščenje, če imate doma probleme z lasmi v odtoku. Gre za zamašek za umivalnik z lopaticami na dnu, ki ga tok vode vrti, s sitom pa ob vrtenju z lahkoto ulovi lase. Pokrovček, ki spreminja barve in ima zanimivo grafiko, deluje tudi kot spodbuda otrokom za pogostejše umivanje rok. Na drugo mesto se je uvrstila zibka Nina-Nana ekipe OŠ Draga Bajca iz Vipave s članicami ekipe Kajo Simonič, Vido Furlan, Evo Kovač in Tiso Princes Ledinek. Zibka Nina-Nana je pametna zibka, ki rešuje problem nespečnosti dojenčkov. Uspava jih na najbolj naraven način, saj simulira varno zavetje maternice – naročje mamice, sesanje pri prsih, nošenje, zibanje in zvoke, podobne tistim, ki jih je poslušal dojenček, ko je bil še v trebuhu svoje mamice.

Platforma za shranjevanje računov Unibill

Prvo mesto med dijaki si je pridobila platforma za shranjevanje računov v eletronski obliki Unibill ekipe iz Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto, ki jo sestavljajo Anže Kocjančič, Žiga Povhe, Luka Kovačič, Nikita Galuh Kapušin in Tit Šober. Unibill nadomešča klasične papirnate račune. Preko spletne ali mobilne aplikacije nudi pregled nad shranjenimi računi kadar koli in kjer koli. Platforma izboljša izkušnjo uporabnika, saj mu omogoča pregled porabe sredstev po trgovinah, olajša shranjevanje računov za izdelke z garancijami, poenostavi postopke reklamacije izdelkov, hkrati pa zmanjša stroške trgovcev, ki jih imajo s klasičnimi računi (0,03 do 0,05 evr na račun), ter razbremeni okolje. Na drugo mesto se je uvrstil projekt Heijus Andreja Pelka in Valentine Bojanec iz Gimnazije Novo mesto. Heijus je stoodstotno nefiltriran jabolčni sok z dodatkom vitaminov, mineralov in super zelišč. Zaradi odlične prehranske vrednosti se uvršča na trg funkcionalnih pijač, saj ohrani večino uporabne hranilne vrednosti ter ne vsebuje arom in dodanega sladkorja.

Lesen kemični svinčnik Skripsi

Med študenti in mladimi do 29. let je prvo mesto zasedel lesen kemični svinčnik Skripsi Tine Turk. Svinčnik je neškodljiv za naravo, saj je biološko razgradljiv. Poleg tega je lep, ne predrag, narejen iz lokalnih materialov in uporaben. Na drugem mestu je budilka Hiypernoca Dominika Polanca, ki uporabnike zbudi nežno s svetlobo v fazi najlažjega spanca, takrat ko je telo najbolj pripravljeno za začetek dneva. Tako rešuje vsem znan problem težkih prebujanj in nadležnih klasičnih budilk, ob tem pa ozavešča, kako preventivno izboljšati kvaliteto spanca. Hypernova ima obliko dodekaedera, v katerem so LED-svetila, ki počasi začnejo spuščati svetlobne žarke (v razponu 30 minut).