V okviru osnutka zakona omogočajo oblastem, da migrante, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, pred načrtovano deportacijo začasno priprejo. Zavrnjene azilante, ki ne bodo sodelovali pri pojasnjevanju svoje identitete, pa bo lahko doletela denarna kazen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prihodnje nameravajo manj sredstev nameniti tujcem, ki so v eni od drugih članic EU priznani kot begunci. Podobno bo v primeru, da je druga država članica odgovorna za obravnavo prošnje za azil, saj bo migrant prejel manj pomoči, kot je to zapisano v zakonu o pomoči prosilcem za azil.

Seehofer je v sredo ocenil, da bo t. i. zakon o urejenem vračanju precej boljši od prejšnjega iz leta 2017. Prejšnja reforma njegovega predhodnika Thomasa de Maiziera je namreč vzbudila več vprašanj, kot pa dala odgovorov, je dodal Seehofer.

Lani so v Nemčiji zabeležili 31.000 spodletelih deportacij in to predvsem zaradi manjkajočih potovalnih dokumentov ali nerešenih vprašanj glede identitete posameznikov.

»Integracija v delovni trg in družbo bo popolnoma blokirana,«

Nemška vlada je v sredo sprejela še reformo zakona o pomoči prosilcem za azil. Tako bodo posamezniki in samohranilci v prihodnje poleg pomoči v storitvah prejeli še 150 evrov na mesec, do sedaj so prejemali 135 evrov mesečno. Kdor živi v večjih sprejemnih centrih ali skupnih domovanjih pa bo v prihodnje prejemal 136 evrov.

Prosilcem za azil, ki si želijo delati, bodo v prihodnje prej omogočili tečaj nemščine, tudi če je le malo možnosti, da jim odobrijo azil. Izjema bodo še naprej osebe z nepojasnjeno identiteto, za katere že sedaj velja splošna prepoved dela.

V Nemčiji se je sicer zvrstilo več kritik novega osnutka zakona o deportacijah. Predsednik protestantske humanitarne organizacije Diakonija Ulrich Lilie je ocenil, da bodo zaradi nesorazmernih zaostritev, ki delno kršijo pravo EU, le še dodatno okrnili pravice beguncev. »Integracija v delovni trg in družbo pa bo popolnoma blokirana,« je dodal.

Pri nemškem skupnem dobrodelnem združenju pa so opozorili, da bodo s takšnimi zakoni o deportacijah praktično izničili vse dobre nastavke za integracijo.