»Bojim se, da bo ozračje slabo in da se bodo pogovori znova zapletli, če bo Pompeo še naprej sodeloval v njih,« je po navedbah KCNA dejal generalni direktor oddelka za odnose z ZDA na severnokorejskem zunanjem ministrstvu Kwon Jong-gun.

Dodal je, da v primeru vnovične vzpostavitve dialoga z ZDA za sogovornika ne želijo Pompea ampak nekoga, ki bi bil v komunikaciji z njimi pazljivejši in bolj zrel.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP to ni prva severnokorejska kritika Pompea. Ko se je ameriški državni sekretar julija lani v Pjongjangu sešel s severnokorejskimi predstavniki, je bil tarča kritik zaradi svojega "gangsterskega načina" pri vztrajanju, da se mora Severna Koreja razorožiti.

Pompeo ovira pot k ponovnim pogajanjem

Po besedah Kwona je severnokorejski voditelj Kim Jong-un dal jasno vedeti, da se mora odnos ZDA spremeniti. Pjongjang vztraja, da je Pompeo ovira na poti k ponovnim pogajanjem.

Severna Koreja je odstranitev Pompea iz pogajanj zahtevala nekaj ur po tem, ko je sporočila, da je preizkusila novo daljinsko vodeno taktično orožje z močno bojno konico. Severnokorejski državni mediji poročajo, da je preizkus novega orožja vodil severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Gre za prvi severnokorejski preizkus orožja po neuspelih pogovorih med Kimom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpom konec februarja v vietnamskem Hanoju.