Severna Koreja je v zadnjih dneh Washingtonu poslala nekaj opozoril, ki kažejo na zaplete po propadu februarskega srečanja predsednikov Kim Jong Una in Donalda Trumpa v Vietnamu. Najbolj neposredne so besede predstavnika severnokorejskega zunanjega ministrstva, da se nočejo več pogajati z ameriškim zunanjim ministrom Mikom Pompeom. Pjongjang mu odkrito očita, da ni konstruktiven in da ruši dialog med državama. Severnokorejski diplomat Kwon Jong Gun je tako dejal, da so pogajanja med državama neuspešna vsakič, ko »svoj nos vanje vtakne Pompeo«. Dejal je, da si ob morebitnem nadaljevanju dialoga želijo na čelu ameriške delegacije osebo, ki »bo v pogovorih z nami bolj previdna in zrela«. Pompeo je sicer večkrat potoval v Severno Korejo in pomagal tlakovati pot srečanju v Vietnamu in tudi lanskemu prvemu vrhu Kima in Trumpa v Singapurju.

Severne Korejce je pri Pompeu očitno zmotilo več stvari. Kwon je nakazal, da je Kim užaljen, ker ga je Pompeo v nedavnem zaslišanju v kongresu označil za tirana. To je bila v ameriškem političnem besednjaku sicer običajna oznaka za Kima pred odmrznitvijo odnosov med državama, potem pa je denimo Trump začel Kima dosledno naslavljati z besedo predsednik. Severna Koreja Pompea očitno tudi krivi za propad vrha v Vietnamu, saj je zunanji minister skupaj s svetovalcem za državno varnost Johnom Boltonom zagovornik tršega pristopa do Pjongjanga. Pompeu Severni Korejci tudi očitajo, da vsebino dvostranskih pogovorov v javnosti predstavlja po svoje.

Trump je tako v nekoliko neugodnem položaju, saj Severni Koreji ne more dopustiti, da določa sestavo ameriške pogajalske ekipe (pred časom je Pjongjang podobno neuspešno namigoval, da v ameriški delegaciji noče videti Boltona). Po drugi strani pa bi bil propad pogajanj za Trumpa politično škodljiv, potem ko je trdil, da je odpravil nevarnost, ki jo predstavlja Severna Koreja. Kim, ki tako kot Trump sicer trdi, da so odnosi med njima osebno odlični, je ameriškemu predsedniku dal čas do konca leta, da sprejme »pogumno odločitev« o pogajanjih. V tem je mogoče videti tudi svarilo, da v nasprotnem primeru lahko pride do zaostritve prihodnje leto, ko so v ZDA volitve.

Preizkus orožja in vrh s Putinom

Še eno sporočilo Pjongjanga Washingtonu je sredin severnokorejski preizkus novega tipa vodenega taktičnega orožja. Če to drži, gre za prvi tak poskus od novembra lani. Kaj več o vrsti orožja ni znano, strokovnjaki pa ocenjujejo, da gre verjetno za raketo kratkega dosega ali za večcevni raketomet. Izstrelitev si je po poročilih Severne Koreje ogledal tudi Kim. Ta je lani sicer obljubil, da bo ustavil jedrske poskuse in izstrelitve raket dolgega dosega, česar se za zdaj drži. So pa tuje službe po propadu vrha v Vietnamu poročale o dejavnosti na največjem severnokorejskem jedrskem poligonu.

Sporočilo Washingtonu pa je morda tudi napoved srečanja Kima in ruskega predsednika Vladimirja Putina predvidoma prihodnji teden na ruskih tleh. Glede na naraščajoče rivalstvo Rusije in ZDA na vseh koncih sveta, od Ukrajine do Sirije in Venezuele, ne gre izključiti, da na to računa tudi Pjongjang, pa četudi si je režim dolga leta prizadeval prav za dvostranske pogovore z Združenimi državami, kar je pod Trumpovo administracijo dosegel na najvišji mogoči ravni.