Slovenski hokejisti so imeli danes težko nalogo, a so si težave v veliki meri sami zakuhali. Če bi vsaj eno od obeh domačih tekem v nedeljo in ponedeljek - obe so izgubili po vodstvu za dva gola po 40 minutah - odigrali bolje in bolj zbrano ali pa vsaj ne bi ponavljali napak, bi bilo v Brunicu verjetno precej lažje.

Tako pa so zahtevnost naloge, polna domača dvorana in priložnost, da Pustertal že danes slavi v seriji, še dodatno otežili delo gostom iz Ljubljane. Po prvih dveh tretjinah so bili v zaostanku, čeprav so bili po igri precej enakovredni.

A zadevali so domači, najprej Gregor Grossgasteigger v 11. minuti, nato pa je Žana Usa premagal še Marko Virtala minuto in pol pred koncem drugega dela.

Zasedbi Jureta Vnuka v zadnji tretjini ni preostalo nič drugega kot popoln napad. Pred vrati Keitha Furlonga je bilo večkrat zelo vroče, blizu je bil predvsem Gal Koren, pa tudi Kristijan Čepon je meril nevarno. A kar ni uspelo napadalcem, je nato branilcu Davidu Planku in v 52. minuti je iskrica upanja spet zagorela.

Olimpija je nadaljevala pritisk, tvegala vse, stisnili domače pred njihov gol, v zadnji minuti pa je Us tudi zapustil svoja vrata. Igra na vse ali nič brez vratarja se je izplačala, le 24 sekund pred koncem rednega dela je namreč Kristijan Čepon spravil plošček v gol Južnotirolcev in še drugič zaporedoma tekmo potegnil v podaljšek.

Prejšnji v ponedeljek Ljubljani je trajal manj kot dve minuti, tokrat pa je bil še krajši. Junak tekme pa je bil David Planko, ki je že prvo pravo akcijo Ljubljančanov v podaljšku po 62 sekundah končal z zadetkom za končnih 3:2 in za popoln preobrat.

SŽ Olimpija je tako na najlepši način popravila slab vtis s prejšnjih dveh tekem in tekmecem vrnila na isti način; zaostanek dveh golov po dveh tretjinah je nadoknadila in nazadnje spremenila še v zmago. V petek bodo imeli tako Ljubljančani pred svojimi navijači v Tivoliju priložnost, da finale še podaljšajo do zadnje sedme tekme, a hkrati to pomeni, da se domači finale državnega prvenstva še ne bo začel v petek.