Na presečišču mesta in narave v Šentvidu v Ljubljani je zelena knjižnica. Poleg nje je v Sloveniji edina še zelena Knjižnica Frana Ksaverja Meška v Ormožu. Slogan šentviške je »Živimo v soglasju z naravo«. Poleg tega, da je zasnovana tako, da zmanjšuje negativne vplive na okolje, je tudi njeno delovanje usmerjeno v okoljsko izobraževanje in osveščanje obiskovalcev.

Leta 2014 so arhitekturno preoblikovali knjižnične prostore in opremo. Gradbena in mizarska dela so potekala v skladu z ekološkimi standardi: knjižne police, mize in stoli so izdelani iz ekoloških in okolju prijaznih materialov: lesa in kovine. Po tleh so položili talne obloge iz kavčuka. Barvne obloge usmerjajo obiskovalce po knjižnici. Če iščete oddelek za odrasle, sledite rjavim talnim oblogam, ki simbolizirajo deblo, veje in korenine drevesa, če mladinski in otroški oddelek, pa zelenim – predstavljajo namreč nove zelene liste. Kot dober zgled šentviška knjižnica stremi k temu, da bi ustvarjala družbo, ki bi bila ravno tako v ravnovesju z naravo. V knjižnici zato tudi racionalno ravnajo z uporabo papirja in vode. Varčujejo z elektriko – prostore osvetljujejo le varčne LED-lučke z nastavljivo jakostjo. Odpadke ločujejo, čistijo samo z ekološkimi čistili.

Knjižničarji so oblikovali tudi posebno knjižno zbirko s področja ekologije posebej za otroke in posebej za odrasle. Kar petkrat letno organizirajo ekoteden. Tokrat so aprilski ekoteden v popoldanskih urah odprli z delavnico izdelovanja naravnega šampona za lase. Še istega dne zvečer je bilo v njihovih prostorih predavanje o bolezni, ki jo širi klop – boreliozi. Na predavanju so odgovorili na različna vprašanja, od tega, katera bakterija jo povzroča, kako ukrepati, če pride do okužbe, do tega, katera zelišča so primerna za zdravljenje. Posebna delavnica je namenjena otrokom od šestega leta dalje: potekala bo po principu pomoči z umetnostjo (PZU). To je znanstvena disciplina, ki otrokom pomaga skozi proces doživljanja in ustvarjanja uspešneje se učiti in razviti čustveno inteligenco. Na delavnici si bodo otroci z vodeno vizualizacijo zamislili svoj cvetoči grm in ga nato z likovnimi materiali tudi ustvarili. Delavnico bodo namenili tudi pogovoru o ekoloških temah. Zadnji dan, v petek, bodo otroci od četrtega leta dalje skupaj s starši spoznavali medovite rastline in svet čebel.

Več na spletni strani: www.mklj.si/aktualno/item/14822-eko-teden-v-knjiznici-sentvid.