Sedem let zapora je sodnica Andrijana Ahačič na kranjskem okrožnem sodišču dosodila Gloriji Kleindienst ter leto in pol zapora več zaradi kazenske preteklosti njenemu soprogu Francu Kleindienstu za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb. Te so pri jeseniškem brezdomcu Matevžu Potočniku Muzgi septembra lani povzročile smrt. Alen Lović, ki je prav tako sodeloval pri brutalnem pretepu, po priznanju krivde že prestaja pravnomočno sedemletno zaporno kazen. Sodba za zakonca Kleindienst še ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo. Na pravnomočnost bosta zakonca Kleindienst po odločitvi sodišča počakala v priporu. Sorodnike umrlega Matevža Potočnika Muzge, ki so priglasili premoženjskopravni zahtevek v višini 111.600 evrov, je sodnica napotila na pravdo.

Kazni nižji od predlaganih

Sodišče je zakoncema izreklo nižji zaporni kazni, kot ju je predlagalo tožilstvo. Tožilka Lea Martinjak je namreč za Glorijo Kleindienst predlagala devet let zapora in leto več za njenega soproga Franca. »Vsi trije so sodelovali pri pretepu, vsi so oškodovanca brcali v glavo, ki je vitalni del telesa, ter v druge dele telesa. Treba je upoštevati resnost in število poškodb,« je opozorila tožilka in navedla, da je obdukcija pokazala vsaj 65 poškodb. »Med temi je bilo vsaj 15 neposrednih udarcev v glavo, na podlahti, s katero si je žrtev ščitila glavo, pa je bilo še vsaj 20 obrambnih podplutb,« je Martinjakova opisala posledice brutalnega pretepa. Dodala je, da sta zakonca delovala z direktnim naklepom, vsak od njiju pa je imel svoj motiv – Francev je bil ljubosumje, Glorijin pa maščevanje za domnevno preteklo posilstvo.

Obramba je tožilstvu očitala pomanjkanje konkretizacije dejanj za vse udeležence in opozarjala na neverodostojnost priče Lovića, katerega nedavni izpovedi v zaslišanju sta sledila tako tožilstvo kot sodišče. Zagovornica Franca Kleindiensta Nina Globočnik je poudarila, da so izjave vseh treh udeležencev v pretepu tako različne, da je težko točno reči, kaj se je zgodilo. Odvetnica mag. Barbara Nastran, zagovornica Glorije Kleindienst, pa je opozorila na ugotovitev izvedenca, da so bile za smrt jeseniškega brezdomca poglavitnega pomena možganske krvavitve in zaradi njih odpoved ključnih življenjskih funkcij. Slednje so bile posledica močnih udarcev v glavo s težkimi čevlji, ki pa jih je tistega lanskega septembrskega dne nosil Lović. »Zaradi preostalih poškodb oškodovanec zagotovo ne bi umrl,« je opozorila.

Vsak s svojo zgodbo

»Žal mi je, da se je to zgodilo, a s tem nisem imel nič. Jaz sem bil tam prisoten samo nekaj minut, ker me je Glorija poklicala, da jo Potočnik Muzga in Lović pretepata. Ne mislim odgovarjati za stvari, ki jih nisem naredil,« je v svojih sklepnih besedah povedal Franc Kleindienst, njegova žena Glorija pa je zaključek sojenja spremljala v solzah. »Hudo mi je, ker Matevža ni več. Večkrat pomislim nanj. Pogrešam ga in žal mi je, da mu nisem mogla pomagati,« je izjavila.

Zgodbe vseh treh, kaj se je dogajalo, se že od začetka sojenja močno razlikujejo. Kleindienstova sta krivdo ves čas prelagala na Lovića, on pa jo je v nedavnem zaslišanju kot priča tožilstva preložil nanju. Glorija in Franc, ki sta bila pred začetkom sojenja v razveznem postopku, potem pa sta ga ustavila, sta ves čas zatrjevala, da sta želela žrtvi zgolj pomagati, medtem ko naj bi ji Lović prizadejal udarce. Lović pa je dejal, da sta se z žrtvijo dolgo poznala in se veliko družila, prijatelja pa je tudi finančno podpiral. Da bi ga pretepel, ni bilo nobenega vzroka, medtem ko naj bi fizični obračun začela prav Glorija, pri tem pa naj bi se ji pridružil tudi Franc, je zatrjeval Lović.