Obstaja legenda o najljubšem zajtrku Josipa Broza - Tita. Kljub temu da so mu kuhali najboljši jugoslovanski kuharji in mu je špagete pripravila celo Sophia Loren, je Tito najraje zajtrkoval govedino iz juhe in kos kruha. Več ko je bilo na govedini maščobe, bolj je bil zadovoljen, saj je mastne dele metal svojim psom, ki so zvesto čakali pod mizo.

Zato ni nič presenetljivo, da tudi sedanji voditelji sveta tehnomilijarderji zajtrkujejo pravzaprav zelo skromno. A pri tem imajo nekaj res bizarnih zahtev. Recimo Steve Jobs je bil znan po svojih nenavadnih prehranjevalnih navadah. Lahko se je zgodilo, da je tedne jedel le eno vrsto hrane. Tako je neko obdobje jedel le jabolka in korenje, drugič se je razglasil za fruktarijanca in jedel le sadje in oreške. Prepričan je bil, da lahko s hrano uravnava telesne vonje, zato se ni redno prhal. Občasno se je postil, ker je bil prepričan, da s tem doseže občutek ekstaze. Za zajtrk pa je prisegal na suho sadje in zelenjavo.

To je prav nasprotno od Elona Muska, ustanovitelja Tesle. Musk zajtrk navadno preskoči, če pa že kaj zajtrkuje, je to tablica čokoladice mars. Res primerno za nekoga, ki želi človeka poslati na rdeči planet. Tudi glede kosila ni izbirčen, poje, kar mu prinesejo. Sicer mu je najljubša francoska kulinarika ali kar koli z žara.

Ustanovitelj Facebooka ima podoben odnos do hrane – zdi se mu potrata časa. Za zajtrk poje, kar mu pride pod roke, o posebni hrani ne razmišlja. Razen do približno leta 2011, ko se je odločil, da bo jedel meso le, če bo žival ubil sam. Menda je res ubijal piščance in kozličke, o čemer je pričal tudi izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, ki je bil povabljen na večerjo k Zuckerbegu. Ta ga je vprašal, ali bi jedel kozlička, ko je pritrdil, mu je razložil, da je enega že ubil: najprej ga je omamil z lasersko pištolo, delo pa dokončal z nožem. Sedaj Zuckerberg trdi, da je vegetarijanec. Mimogrede, tudi Dorsey je kasneje postal vegan, a je to prehranjevalno navado opustil, ker je, kot je dejal, zaradi preveč pojedenega korenja postal oranžen.

Burgerji in kobilice

Precej bolj osnovne navade prehranjevanja ima Bill Gates. Ne le da spije po nekaj pločevink dietne kokakole na dan in so ga letos januarja ujeli, kako stoji v vrsti restavracije za hitro prehrano, tudi za zajtrk ne komplicira – kruh in jajca. Potem pa vsak dan še nekaj hamburgerjev s sirom. Podoben ljubitelj burgerjev je tudi Warren Buffett. Na poti v pisarno se vedno ustavi v restavraciji hitre prehrane in si naroči zajtrk za s seboj: burger in sladoled.

Zelo tradicionalen je glede zajtrka Richard Branson, ustanovitelj založbe Virgin. Sadno solato in mislije mu postrežejo tako v Veliki Britaniji kot na njegovem karibskem otoku. Vse skupaj poplakne s čajem english breakfast. Nekoč je dejal, da spije celo po dvajset skodelic čaja na dan.

Precej bolj ekscentričen je sveže ločeni Jeff Bezos, lastnik Amazona. Sicer si zjutraj vedno vzame čas za sproščen zajtrk, a legendarna je anekdota o tem, da je na nekem jutranjem sestanku za zajtrk naročil hobotnico s krompirjem, jogurt s česnom in poširano jajce. Kasneje med sestankom je dejal, da je moral pokusiti hobotnico za zajtrk, ker je še nikoli ni jedel. Tega se je držal tudi, ko je brez zadržkov zagrizel v ocvrtega ščurka.

Začeli smo s Titom, končajmo pa z Albertom Einsteinom. Znanstvenik je dan začel s tem, za kar je mislil, da je hrana za možgane: ocvrta jajca z gobami. Ker je bil skorajda obseden s tem, da mora pojesti dovolj beljakovin, ga je njegov voznik nekoč zalotil, ko je jedel kobilice. Genij torej, ki je videl v prihodnost, ko bodo morda prav žuželke poglavitni vir beljakovin v človeški prehrani.