Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia je danes umrl v bolnišnici v Limi, potem ko se je ustrelil v glavo, da bi se izognil aretaciji. Policija je prispela na njegov dom, da bi ga prijela v zvezi s preiskavo korupcije. Dejal jim je, da mora poklicati odvetnika, nato pa se je v sosednji sobi zaslišal strel.

Garcia (69) je bil dvakrat predsednik Peruja. Prvič je bil izvoljen leta 1985 pri vsega 35 letih, ko se ga je prijel vzdevek Latinskoameriški Kennedy. To je bil čas hude gospodarske krize, Garcia pa pri njenem reševanju ni bil uspešen, saj je pod njim Peru doživel gospodarski polom in hiperinflacijo. Drugi petletni mandat je dobil leta 2006, ko je poskušal z neoliberalno politiko, zaznamovalo pa ga je tudi nekaj škandalov. Eden največjih je bilo posredovanje policije proti amazonskim Indijancem, ki so protestirali proti posegom domačega naftnega podjetja. Ubitih je bilo več deset ljudi in policistov.

Garcio bi danes morali aretirati zaradi domnevne vpletenosti v prejemanje podkupnin od brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht. Gre za afero, ki pretresa celotno regijo, potem ko je podjetje leta 2016 priznalo, da je v številnih državah podkupovalo politike v zameno za donosne pogodbe. Preiskujejo že tri druge nekdanje predsednike Peruja. Alejandro Toledo je v Kaliforniji in se bori proti izročitvi, Ollanta Humala je bil devet mesecev v priporu, Pedra Pabla Kuczynskega pa so aretirali pretekli teden. Vsi so vpletenost zanikali, enako kot Garcia, ki je lani zaprosil za azil v Urugvaju, a ga ta ni uslišal.