Slabih enajst let oziroma 3954 dni je Tiger Woods čakal, da je znova osvojil enega od štirih največjih turnirjev golfa. Zmaga pretekli konec tedna v Augusti je bila njegova peta na tem prizorišču, skupno pa se je razveselil osvojitve že svojega petnajstega »majorja« v karieri, s čimer se je rekorderju Jacku Nicklausu približal na tri naslove. Slednji je v Augusti zmago slavil celo šestkrat. »Velik poklon Tigru Woodsu. Tako zelo vesel sem zanj. To je preprosto fantastično,« je uspeh komentiral legendarni Jack Nicklaus.

Triinštiridesetletnik je zadnji dan odigral s 70 udarci in svoje najbližje zasledovalce, rojake Dustina Johnsona, Brooksa Koepkeja in Xandra Schauffela, premagal za vsega en udarec. »Malo me boli grlo od vsega kričanja. Počasi sem se prebijal skozi turnir, nenadoma pa sem se znašel v vodstvu. Zaradi dogodkov zadnjih let je bila to ena mojih najtrše prigaranih zmag. Lanski izkušnji, ko sem za las zgrešil zmagi na 'majorjih', sta mi bili v veliko pomoč,« je po uspehu dejal Tiger Woods in se ob tem spomnil na vse ovire, ki jih je moral prebroditi v zadnjih letih.

Te so bile tako fizične kot psihološke narave. Zaradi hudih težav s hrbtom je bil pred dvema letoma primoran celo začasno prekiniti kariero in oditi na že četrto operacijo hrbta – že četrto v zgolj treh letih. Kirurgi so mu spojili vretenca in odstranili disk, še pred tem pa se je zdravil tudi zaradi odvisnosti od močnih protibolečinskih zdravil. Woods, ki je na vrhuncu svoje kariere naziv najboljšega golfista držal rekordnih 683 tednov, je s tekmovalnega vidika dno dosegel novembra 2017, ko je na lestvici najboljših igralcev zdrsnil na 1199. mesto.

Ob vsem naštetem tako ni nenavadno, da so mediji v ZDA in po svetu njegov uspeh v Augusti označili za eno največjih vrnitev v zgodovini športa. Tistih, ki so verjeli v njegov ponoven vzpon, je bilo namreč malo, kar dokazujejo tudi kvota 14:1, ki jo je ugledna stavniška hiša William Hill določila za končno slavje Woodsa v Augusti. Odločitev danes bržkone obžalujejo, saj je 39-letni posrednik James Adducci 48 ur pred zaključkom turnirja na zmago Američana stavil kar 85.000 dolarjev in na koncu zaslužil neverjetnih 1,2 milijona dolarjev. »Sijajno je videti Tigra Woodsa znova na vrhu. To je nor dan za William Hill, saj smo izplačali največji dobitek za vplačano stavo v golfu. Kljub temu je to velik dan za golf,« so v ponedeljek sporočili iz William Hilla.

Najboljši igralci na svetu se bodo znova srečali sredi maja, ko je na sporedu turnir PGA, junija sledi odprto prvenstvo Amerike, mesec pozneje pa še odprto prvenstvo Velike Britanije oziroma The Open.