Instalacija je del iniciative Planet ali plastika? National Geographica, ki si prizadeva, da bi ozaveščal o tem izzivu in zmanjšal količino plastike za enkratno uporabo. To ne bo koristilo le tisočim ali celo milijonom morskih živali, ki se vsako leto zapletejo, zadušijo ali zaužijejo plastiko, ampak bo prispevalo tudi k splošnemu zdravju morskih ekosistemov planeta in vsem, ki se nanje zanašajo.

Instalacija je opremljena s QR-kodo, ki vodi do spletne strani, na kateri se lahko vsak zaveže, da bo s svojim preudarnim ravnanjem tudi sam prispeval k temu, da se količina odpadne plastike v oceanih do leta 2020 zmanjša za eno milijardo kosov. Instalacija bo na ogled do konca aprila.

Da je stanje resnično alarmantno, priča tudi deset dejstev o proizvodnji, rabi in zavrženosti plastike, ki se nahajajo na instalaciji:

l Več kot 40 odstotkov plastike se uporabi samo enkrat, nato pa se jo zavrže.

l Od leta 1950 je bilo proizvedeno 9,2 milijarde ton plastike. Od tega je nastalo več kot 6,9 milijarde ton plastičnih odpadkov.

l Po vsem svetu se vsako minuto proda skoraj milijon plastenk za napitke.

l Proizvodnja je zrasla s tako osupljivo hitrostjo, da je bila skoraj polovica plastike na svetu izdelana šele v zadnjih petnajstih letih.

l Globalno se reciklira manj kot petina plastike.

l Do sedaj je približno 700 vrst morskih živali jedlo plastiko ali se je v njo zapletlo.

l Znanstveniki so odkrili mikroplastiko v 114 vodnih vrstah, več kot polovica teh pa pristane na naših krožnikih.

l Do leta 2050 bodo plastiko jedle praktično vse vrste morskih ptic na planetu.