Stan in Olio (John S. Baird, 2018)

Komika Stan Laurel in Oliver Hardy sta tako v Ameriki kot zunaj nje dosegla veliko slavo, manj pa je znana njuna življenjska pot po padcu popularnosti. Biografska drama v režiji Bairda razkriva košček njunega življenja v obdobju, ko sta poskušala oživiti svojo kariero, to pa sta leta 1953 storila tako, da sta se odpravila na turnejo po Veliki Britaniji. Filmu z izvrstnima Stevom Cooganom in Johnom C. Reilyjem v vlogah Stana in Olia sicer spodleti v tem, da bi zbudil čustva, je pa vseeno zanimiv vpogled v njun tesen prijateljski odnos in del kariere, ki doslej v filmu še ni bil izpostavljen. (Kolosej)

Kormoran (Anton Tomašič, 1986)

Osemdesetletnice Borisa Cavazze se bo danes spomnila tudi Kinoteka, ki bo predvajala film, v katerem Cavazza ni imel samo glavne vloge, ampak je zanj tudi napisal scenarij. Kot nekdanji mornar je morje in delo mornarja dobro razumel, za glavnega junaka pa si je zamislil alkoholika Maksa, ki po izgubi službe na ladji boj z alkoholom nadaljuje doma, ob mami (Mila Kačič), sestri (Milena Zupančič) in sinu (Igor Samobor). Cavazza je kot Maks v Kormoranu pokazal, zakaj je prvak igre, film pa je na puljskem filmskem festivalu kljub temu prejel le zlato areno za kostumografijo. (Slovenska kinoteka)

Prekletstvo žalujoče ženske (Michael Chaves, 2019)

Prekletstvo žalujoče ženske je že šesti podaljšek razširjenega filmskega sveta, ki ga je začel graditi malezijski režiser James Wan leta 2013 z odlično grozljivko Priklicano zlo. Sklop različno kvalitetnih hororjev, trenutno so napovedana še tri nadaljevanja, je tokrat podaljšan s povprečno nadnaravno zgodbo besneče La Llorone. Pod scenarij sta se podpisala Mikki Daughtry in Tobias Iaconis, film pa je režiral manj znani Michael Chaves. Ameriškemu režiserju je bil zaupan tudi tretji del Priklicanega zla, ki je napovedan za prihodnje leto. (Kolosej)

Nepovratno (Gaspar Noé, 2002)

Argentinsko-francoski režiser je znan po ekscentričnih filmih, ki nam ostanejo v spominu še dolgo po ogledu (Sam proti vsem, V praznino, Vrhunec, Ljubezen), največ pozornosti pa je doslej zagotovo pritegnil s kriminalno dramo Nepovratno (2002). Film je odmeval zaradi nazornega prikaza uvodnega umora v gejevskem nočnem klubu Rectum in kasnejšega, mučnega prikaza posilstva dekleta Alex (Monica Bellucci), ki je bilo vzrok za prvo dejanje filma. Na premieri v Cannesu je iz kinodvoran odkorakalo okoli 2400 gledalcev, v Slovenski kinoteki ga lahko vidite v četrtek. (Slovenska kinoteka)

Brezglavi jezdec (Tim Burton, 1999)

Johnny Depp v vlogi policijskega preiskovalca v zakotni vasici Sleepy Hollow raziskuje serijo krvoločnih obglavljenj, ki naj bi jih zagrešil mitski brezglavi jezdec. Sprva temu ne verjame, a se izkaže, da tamkajšnji prebivalci le niso tako nedolžni, kot se zdi na prvi pogled. Gotska fantazijka iz repertoarja legendarnega kalifornijskega režiserja Tima Burtona (Predbožična mora, Alica v čudežni deželi, Mrtva nevesta, Batman) je še danes učbeniški primer vzdušnega hororja, vrednega večkratnih ogledov. V Kinoteki je na sporedu v petek. (Slovenska kinoteka)